© Rootsville.eu

JD Walter (US)
tiltle: Dressed in A Song
music: Jazz
release date: february 07, 2020
label: JWAL Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
JD Walter

© Rootsville 2020


Als het gaat om het definiëren van de steeds evoluerende muzikale kunst van de gerenommeerde zanger JD Walter, komt liefde het meest tot uitdrukking wanneer het Dressed in a Song betreft. Perfect weerspiegeld de multi-getalenteerde vocalist, eclectische opnamekunstenaar en de goed bereisde carrière van de artiesten lange credo dat "een muzikant zijn een werkwoord is, een steeds veranderende kracht. Het nieuwe album van de zanger is een unieke sessie die zijn veelzijdige leadstem combineert een verzameling standaarden en originelen met zes van de meest inventieve pianisten en improvisatoren van de jazz. De collectie getuigt van de voortdurende toewijding van Walter aan zijn ambacht en vertegenwoordigt ook een krachtige comeback voor de zanger, zijn eerste release sinds hij herstelde van een levensbedreigende hartaandoening en operaties aan zijn hart en stembanden.

Dressed in a Song is zowel een vertrek als, in zekere zin, een terugkeer naar vorm voor de vocalist. Tijdens het opnemen van Dressed in a Song ondervond Walter een levensbedreigend gezondheidsprobleem dat hem enkele jaren van de weg en de studio uit nam. Vóór zijn gezondheidsbang registreerde Walter de beklijvende 5/4 versie van "What The World Needs Now" (die wordt uitgedrukt als een gebed voor vrede), een betoverende, snel tempo pseudo-Latijnse draai aan "You Go To My Head" en het impressionistische, zachtaardige grillige "Can It Be Done", een klassieke blues uit New Orleans die ooit is opgenomen door Weather Report. Ook werd vóór zijn ziekte het nummer gevolgd dat het titelnummer en het emotionele middelpunt van het album werd. De prachtige, teder en toch dramatisch weergegeven 'Dressed in a Song' is opgedragen aan de moeder die Walter, een wees, op de leeftijd van één heeft opgevangen en opgevoed.

De twee originele composities zijn geschreven en opgenomen na de succesvolle hartoperatie van Walter. "The Last Muse", het enige niet-duet in de collectie en met speciale gastzanger Becca Stevens, is een uitgebreide, vegen en lyrische, 11 minuten durende uitdrukking van liefde met levendige, reflecterende beelden die vignetten illustreren van zijn vroege ontmoetingen en romantiek met zijn huidige vriendin. "Brother John" combineert melancholie met sprankjes hoop op antwoorden en is een krachtig lied geschreven voor Walter's beste vriend uit de kindertijd die bijna een jaar geleden zijn leven heeft verloren. Het schrijven van het lied hielp Walter zijn verdriet te uiten, terwijl hij zijn eigen worstelingen met depressie confronteerde, ook tijdens de donkere dagen en financiële moeilijkheden die hij had opgelopen tijdens zijn tijd weg van muziek.

Het laatste nummer op Dressed in a Song is de prachtige versie van Walter van de traditionele hoopvolle hymne/ slaapliedje "All Through The Night" Het album bevat een versie van het nummer die is gereduceerd van zijn originele opname, met een intro van vier minuten die verandert als een puzzel van de ene pianist naar de volgende, en soms in tandem en als trio.

tracks:

01 Dressed in A Song
02 You Got In My Head
03 Last Muse
04 What The World Needs Now
05 Brother John
06 Can't it Be Done
07 All Trough The Night

musicians:

JD Walter
Jim Ridl
Orrin Evans
Jean-Michel Pilc
Marc Cary
Taylor Eigsti
Julius Rodriguez
Becca Stevens
Ben Wolfe
Obed Calvaire