© Rootsville.eu

Jeff Rupert & George Garzone (US)
tiltle: The Ripple
music: Jazz
release date: january 27, 2020
label: Rupe Media
info artist: Jeff Rupert - George Garzone
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2020


"The Ripple" verwijst in dit geval naar het verreikende effect van de stem van Lester Young in muziek. Tegen het einde van de jaren dertig kwam hij naar voren als de meest diepgaande improvisator sinds Louis Armstrong. Niet alleen saxofonisten, maar pianisten, trombonespelers en anderen leerden improviseren via Young - of 'Prez', zoals Billie Holliday hem een bijnaam gaf. Young ontwikkelde een individuele stijl, geluid en concept. De ritmische subtiliteit van Prez lijkt zelfs enkele van zijn grootste bewonderaars te ontwijken.

Er zijn geen composities van Young of door hem opgenomen nummers op dit album. In plaats daarvan bevat het stukken die zijn opgenomen of gecomponeerd door enkele van de muzikanten die zijn beïnvloed door Young, waaronder Dexter Gordon, Stan Getz, Eddie Harris, Zoot Sims, Wayne Shorter, Joe Henderson en anderen. Jeff Rupert en George Garzone tonen eerbied voor de impact van Young, flirten met het surrealistische terwijl ze proberen mooi te spelen, te schommelen en een klein verhaal te vertellen.

Saxofonist Jeff Rupert heeft opgetreden en opgenomen met onder anderen Diane Schuur, Mel Tormé, Kevin Mahogany, Ernestine Anderson en Benny Carter's Grammy-winnende Harlem Renaissance-album. Rupert tourde vijftien jaar met Sam Rivers en nam in die tijd vier albums op. Hij tourde en nam ook een aantal jaren op met Maynard Ferguson. Als componist en arrangeur heeft Rupert geschreven voor Bob Berg, James Moody, Maynard Ferguson, Kenny Drew Jr., Kevin Mahogany en Judy Carmichael. Rupertis Pegasus Distinguished Professor, Trustee Endowed Chair en Director of Jazz Studies aan de University of Central Florida (UCF). Hij is ook de oprichter van Flying Horse Records.

Saxofonist George Garzone is lid van The Fringe, een jazztrio opgericht in 1972. Garzone, een ervaren jazzman, verscheen op meer dan 20 opnames. Garzone heeft met Jamaaladeen Tacuma door Europa gereisd en opgetreden met artiesten als Danilo Perez, Joe Lovano, Jack DeJohnette, Rachel Z en John Patitucci. Hij is lid van de Grammy-winnende Joe Lovano Nonet. Garzone is een bekende en gewilde jazzedocent, die momenteel les geeft aan het Berklee College of Music. Hij was pionier in de triadische chromatische benadering. Zijn studenten waren Joshua Redman, Branford Marsalis, Teadross Avery, Luciana Souza, Mark Turner, Donny McCaslin, Doug Yates en Danilo Perez.

De band wordt afgerond door Richard Drexler op piano, Marty Morell op drums en Jeremy Allen op bas. Rupert heeft meer dan 30 jaar met Drexler en de afgelopen 15 jaar met Morell opgetreden. Rupert en Allen hebben tien jaar samen opgetreden en lesgegeven.

tracks:

01. Bahia (aka Baia)
02. GO-GO
03. The Shadow of Your Smile
04. Without A Song
05. Stardust
06. Detour Ahead
07. Red Top
08. Beauty Becomes Her
09. Hoboken
10. Lester Left Town
11. The Red Door
12. Alone Together

musicians:

JEFF RUPERT, tenor sax
GEORGE GARZONE, tenor sax
RICHARD DREXLER, piano
MARTY MORELL, drums
JEREMY ALLEN, bass