© Rootsville.eu

Jeffrey Foucault (US)
tiltle: Blood Brothers
music: Americana
release date: march 27, 2020 (Europe)
label: Blueblade Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Jeffrey Foucault

© Rootsville 2020


In Europa komen we uiteraard altijd wat later aan de bak met werk van Amerikaanse singer-songwriters zoals deze "Jeffrey Foucault". Zijn fans hier in België konden al in 2018 kennis maken met het werk uit deze "Blood Brothers" waar hij toen in de "N9" in Eeklo present mee tekende. Een album dat de opvolger is van het in 2015 uitgebrachte "Salt As Wolves".

Jeffrey Foucault is al ruim twee decennia op de weg en is een van de meest onderscheidende stemmen in de Amerikaanse muziek geworden, die een geluid verfijnt dat direct herkenbaar is aan zijn eenvoud en emotionele kracht, een beslist Midwestern samensmelting van blues, country, rock 'n roll en folk. Zijn songs worden als de meest geletterde bestempeld en beschreven als "Quietly brilliant".

Jeffrey Foucault was 17 toen hij leerde alle nummers te spelen op het gelijknamige debuut van John Prine op de postorder gitaar van zijn vader, lange avonden doorbrengend in zijn slaapkamer met stapels oude platen op een draaischijf met handbediening. Op 19-jarige leeftijd stal hij een exemplaar van Townes Van Zandt "Live and Obscure" van een vriend, en een paar jaar later begon Foucault de liedjes te schrijven met als gevolg zijn eerste album "2001's Miles From The Lightning".

Sindsdien is hij alles geweest, van solo country-blues troubadour tot frontman voor een zeskoppige rock-'n-roll-band, onderweg compilerend een discografie die opmerkelijk is vanwege zijn viscerale kracht en complexe poëtica. Maar het was pas toen hij in combinatie met drummer Billy Conway (Morphine) kwam dat het laatste stuk op zijn plaats viel.

Openen doet deze "Blood brothers" met "Dishes". Vervolgens is er het door pedal steel en elektrische gitaren gedragen rockende "War on the Radio". Met de Grammy-genomineerde songwriter Tift Merritt brengt hij een duet met "Blown". Alle nummers werden geschreven door Jeffrey Foucault, uitgezonderd de titeltrack en "Little Warble" waarbij hij de cedits moet delen met drummer Billy Conway. Het intieme, akoestiche en aflsuitende "Pretty Hands" weerspiegelt het mooie wat je kan verwachten van deze moderne troubadour.

tracks:

01. Dishes
02. War on the Radio
03. Blown
04. Blood Brothers
05. Little Warble
06. Cheap Suit
07. Rio
08. I Know You
09. Dying just a Little
10. Pretty Hands