© Rootsville.eu

Jeni Slotchiver (US)
tiltle: American Heritage
music: Jazz
release date: 2020
label: Zoho Classic
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Jeni Slotchiver

© Rootsville 2020


Over 125 jaar, van Louis Moreau Gottschalk's The Banjo (ca. 1854-5) tot Frederic Rzewski's Down by the Riverside (1979), presenteert American Heritage pianocomposities van componisten van concertmuziek, geïnspireerd door de melodieën, dansritmes, harmonische uitvindingen en verschillende stilistische elementen die de Amerikaanse ervaring oproepen. Van de acht vertegenwoordigde componisten zijn er zes van Afrikaanse afkomst en twee daarvan zijn vrouwen. Er zijn citaten uit spirituals, het gebruik van de Afro-Amerikaanse pentatonische toonladder, de Afrikaanse oproep- en antwoordstructuur die populair is in de zuidelijke kerktraditie, polyfone ritmes van jazz en de rijke, zwoele harmonieën van blues. Met uitzondering van het rijke muzikale erfgoed van de inheemse bevolking, arriveerde het grootste en belangrijkste Amerikaanse folkloristische oeuvre aan de Amerikaanse kusten met de eerste tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen.

Spirituele liederen, werkliederen, blues en seculiere dansen evolueerden tijdens het plantage-leven en na de emancipatie, wat een rijke en steeds groeiende Afro-Amerikaanse culturele ervaring opleverde. Liederen worden herinnerd, herrezen en geboren terwijl tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen samenwerkten in fabrieken, op dijken en rivieren, in de katoenvelden en suikerplantages. Predikers en gemeenteleden, kampbijeenkomsten en de zuidelijke opwekkingsbeweging zouden een veelvoud aan spirituele en wereldlijke liederen voortbrengen als gevolg van gedeelde aanbiddingservaringen.

American Heritage bevat populaire en traditionele Amerikaanse volksliederen zoals Swanee River, ooit bekend als Mobile River, gearrangeerd door William Grant Still, en Shenandoah, voorheen Shenadore genaamd, gearrangeerd door Jeni Slotchiver en Keith Jarrett. Beide zijn ontstaan ​​als werkliederen die bekend staan ​​als Afrikaanse ankerlier en kaapstander-shanties.

De oorsprong van alle Amerikaanse gesyncopeerde populaire muziek kan worden herleid tot de tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen. Door assimilatie en transformatie namen de gesyncopeerde ritmes van tot slaaf gemaakte mensen de Amerikaanse populaire dansvormen stormenderhand over. Tango, ragtime, boogie-woogie, de razend populaire Charleston, bebop en de complexe polyritmes van jazzimprovisatie danken allemaal hun basis en gemakkelijk herkenbare kenmerken aan tot slaaf gemaakte mensen. Ze mochten geen instrumenten op plantages gebruiken, dus begon de traditie van handen klappen en stampen. Veel van de dansen omvatten de virtuoze afwisseling en combinatie van handgeklapte handen en stampende voeten, met polyritmes en syncopen.

Al in 1844 duidde Louis Moreau Gottschalks visionaire integratie van de muziek en ritmes van tot slaaf gemaakte Afrikaanse mensen, hun nakomelingen en andere inheemse populaire muziek op een pad dat door andere serieuze componisten van concertmuziek zou worden afgewezen tot vijftig jaar later, toen Dvořák's Symfonie 'From the New World' gaf Amerikaanse componisten nieuwe interesse in het smeden van een echt nationalistische stijl. Gottschalks gebruik van de gesyncopeerde ritmes van Caribische, Latijnse en Afrikaanse muziek was een voorafschaduwing van de geboorte van ragtime en jazz.

musicians:

Jeni Slothciver-Solo Piano