© Rootsville.eu

Jesse Fischer (US)
tiltle: Resilience
music: Jazz
release date: august 07, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jesse Fischer

© Rootsville 2020


Pianist / producer en componist Jesse Fischer kondigt met trots zijn nieuwste project Resilience aan, gepland voor release op 7 augustus 2020. Resilience bestaat uit negen nieuwe originele composities en onderzoekt de verbindingen tussen op groove gebaseerde moderne jazz, muziek van de Afrikaanse diaspora en Fischer's eigen Joods erfgoed. Uitgelichte gasten zijn onder meer GRAMMY-genomineerde trompettist Christian Scott aTunde Adjuah, vocalisten Becca Stevens en Sarah Elizabeth Charles, harmonica-meester Gregoire Marét en jonge leeuw Morgan Guerin, die op tenorsaxofoon, EWI en drums te zien zijn, plus een cameo van meester-percussionist Mino Cinélu. Ondanks de eclectische mix van stijlen, presenteert Veerkracht een onderliggend verhaal dat de worstelingen van onze tijd weerspiegelt en uiteindelijk oplost in een dringende oproep tot vrede en genezing.

Hoewel het project is bedacht en vastgelegd vóór de coronaviruspandemie en de nationale afrekening over ras en politie, blijven veel van de thema's over veerkracht maar al te relevant, aangezien de titel in de huidige context een nieuwe betekenis krijgt. Met zeven instrumentals en twee liedjes met teksten geschreven door Fischer zelf met co-schrijvers Sarah Elizabeth Charles en May Cheung, is veerkracht zowel diep persoonlijk als noodzakelijkerwijs politiek, in reactie op de golf van blank nationalisme, autoritarisme en haat die de wereld heeft overspoeld recente jaren.

Resilience is zowel een produceralbum als een pianistenalbum - Fischer schittert in de producerrol, zowel in zijn deskundige gelaagdheid van woozy, analoge synths, vintage keyboards en akoestische instrumenten, als in het samenstellen en leiden van zijn team van begaafde en onbaatzuchtige zijmuzikanten . "Ik ben geen flitsende solist", zegt Fischer. "Ik vind het gewoon leuk om mooie melodieën te schrijven die bij je blijven, je iets laten voelen en om de perfecte setting te creëren voor die melodieën, of het nu een pianotrio is, een groter ensemble of lagen overdubs." Voor dit project gebruikte Fischer zijn brede netwerk om een ​​werkgroep samen te stellen met trompettist Billy Buss, saxofonist Godwin Louis, drummer Obed Calvaire, elektrische bassist David Cutler, gitarist Jordan Peters en percussionist Keita Ogawa. Bovendien draagt ​​Fischer ook de hoed van audio-ingenieur, waarbij hij nauwgezet prachtige mixen maakt die net zo goed deel uitmaken van het geluid als zijn soepele spel.

Resilience opent sterk met het titelnummer "Resilience", een ode aan persoonlijke identiteit en kracht in het licht van tegenspoed, met de onmiskenbare trompet van Christian Scott Atunde Adjuah. "Zodra ik dit deuntje en dit concept bedacht, wist ik dat er een stem van Christian op moest staan", deelt Fischer. "Hij is een visionair, en hij heeft een enorme invloed op mij gehad, als componist, improvisator en algehele conceptualiser." Fischer neemt een contemplatieve pianosolo, gevolgd door een treurige, jammerende trompetsolo van Scott, die de Blues evenveel oproept als een doina uit de Klezmer-traditie, en dan keert Fischer terug voor een zinderende Moog-synthesizer-solo over de outro.

"Healing" begint ingetogen, als een lofrede, en bouwt langzaam op tot een vreugdevolle, rauwe groepsimprovisatie, voordat het zich tot eendracht keert. 'Ik schreef dit nummer in de zomer van 2017, de zomer van zoveel terreuraanslagen, politiemoorden op zwarte mannen en massale schietpartijen. Het nieuws kan je na een tijdje gevoelloos maken, dus dit was mijn poging om het onrecht, de haat en het geweld, mijn gebed om genezing te begrijpen. Nu in 2020 heb ik het gevoel dat we deze genezing meer dan ooit nodig hebben. ”

"Push / Pull" markeert Fischer's eerste samenwerking met zanger Becca Stevens. "Ik heb altijd met Becca willen werken, en dit leek het perfecte nummer voor haar", zegt Fischer. "Zij en ik hebben allebei een sterke achtergrond in volksmuziek en een affiniteit met jazz, rock en wereldmuziek." De songteksten, ontwikkeld in samenwerking met singer-songwriter May Cheung, drukken frustratie uit over eindeloze cycli van onenigheid in politiek en relaties, evenals zijn eigen Fischer-worsteling met depressie.
Het eenvoudigweg genoemde "Chorale", dat het middelpunt van het album markeert, presenteert de convergentie van heilige muziek uit de Europese klassieke muziektraditie, de Zwarte Kerk, en Asjkenazische en Israëlisch-Joodse tradities. In Fischer's woorden: "Ik probeerde me voor te stellen dat Glenn Gould, bar mitswa speelde, bij een A.M.E. kerk diep in Brooklyn ... hoe zou dat klinken? ' 'Play Date', dat de ongeremde vreugde van spelende kinderen oproept, combineert een fanfare-achtige melodie met een groove die een zware schuldenlast heeft bij Fela Kuti en de baanbrekende drummer Tony Allen, die onlangs stierf door Covid-19.

Samen met Fischer's frequente medewerker Sarah Elizabeth Charles, behandelt "Same Mistakes" de cycli van misbruik op individueel niveau, evenals de neiging van de samenleving om de mislukkingen van vorige generaties te herhalen. Met hoekige gitaren en vervormde toetsenborden is er een voelbare woede aanwezig, vermengd met berusting. 'Cycli binnen cycli / proberen los te breken', jammert Charles, over een outro-vamp die doet denken aan Radiohead.

Veerkracht eindigt op een optimistische toon met "Meditatie over vrede". Gebaseerd op een eenvoudig mantra-achtig thema, breidt de melodie zich uit door een reeks subtiel verschuivende akkoordprogressies over een veerkrachtige groove gebaseerd op het bikutsi 6/8 ritme uit Kameroen. Fischer ruilt geïmproviseerde koren op piano met sopraansaxofonist Godwin Louis. "Godwin is echt een geniale componist en improvisator, een van de meest vreugdevolle muzikanten die ik ooit heb gehoord", gutst Fischer. 'Elke noot die hij speelt, geeft je gewoon een goed gevoel van binnen.'


tracks:

01 Resilience
02 Healing
03 Push/Pull
04 Reflection Point
05 Chorale
06 Play Date
07 The Wanderer
08 Same Mistakes
09 Meditation On Peace