© Rootsville.eu

Jim Gustin & Truth Jones (US)
tiltle: Lessons Learned
music: Blues
release date: 2020
label: Independent
info artist: Jim Gustin & Truth Jones

© Rootsville 2020

 

Vers van hun optreden op de internationale Blues Challenge-halve finales van 2020, waar ze met trots hun geboorteplaats Santa Clarita, Californië vertegenwoordigden, brengen Jim Gustin en Truth Jones (Jeri Goldenhar) hun derde album, "Lessons Learned", uit.

De elf nieuwe nummers weerspiegelen de diversiteit, het talent en de ervaring van de groep tijdens het opgroeien in de smeltkroes van Zuid-Californië. Het nieuwe album is een verzameling van stuwende blues, funky soul, zwoele jazz en Amerikaanse rock-'n-roll die handelen over de verhalen van wilde nachten in barrooms, zondagochtend in de kerk, tijden van liefdesverdriet en jaren van strijd en wijsheid.

Geproduceerd door Gustin, riep de band opnieuw de legendarische Californische muziekman Terry Wilson op om het project te co-engineeren, mixen en beheersen, en nodigde verschillende speciale gasten uit om deel te nemen aan de sessies, waaronder Tower of Power-trompettist Lee Thornburg, en Harp Attack-man Chris LeRoi Hansen, gitaarman Tommy Marsh (Crooked Eye Tommy), saxgoeroe Jim Scimonetti en Jones 'dochter Jill Hormon, die op een paar nummers zingt. Het hele gezin verzamelde zich in Mystic Mountain Sound Studios en volgde de richtlijn op het logo van de band "Verum Quaero" - om de waarheid te zoeken.

De set opent met een swingend duet dat een al te bekend verhaal in de blues vertelt over de nawerkingen van een paar drinks te veel, 'I've Been Drinking'. Jones neemt de touwtjes in handen op het gedreven 'I Heard About You'. Gustin kadert vervolgens een actueel sociaal commentaar over een gruizige boogie voor zijn puntige preek ‘The Truth’.

Truht pronkt met haar dynamische stembereik op de zwoele piano-gestuurde jazzballad 'When This Ship Sails', met Tamez die haar verdriet herhaalt op een treurige tenorsax. Gustin leidt de hobbel van ‘I Hate To See You Go’ met een rokerige bariton en een jammerende gitaar van de doorgewinterde bluesman. Het duo geeft vervolgens Shakespeariaans advies over de rumba 'Never Forget', waarin ze raad geven over hoe een heer een vrouw moet behandelen. Jones duikt dan in de drijvende Memphis-soul van ‘All You Ever Bring Me Is The Blues’, met hete solo's van Gustin, Alterman en Tamez.

Iedereen verzamelt zich vervolgens op de veranda voor een akoestische sessie en verhandelt verhalen over die 'geleerde lessen' van hun jeugd op 'Never Too Big For The Blues', waarbij LeRoi en Crooked Eye Tommy hun deel aanbieden. Gustin zingt vervolgens een aantal Bobby 'Blue' Bland-stijl getuigenissen op het brandende nummer 'Rockslide'. Dulcet piano en de saxofoon openen de gepassioneerde ballad 'My Love Is True' die uitgroeit tot een emotioneel hoogtepunt. De gospel-rocker ‘Three Things’ brengt het album naar een finale, met de duidelijke boodschap dat er alleen wat geloof, hoop en liefde voor nodig is om van de wereld een betere plek te maken.

Op "Lessons Learned" vestigen Jim Gustin en Truth Jones zich stevig in de bluescene in Zuid-Californië en delen ze een deel van de wijsheid die ze tijdens de reis hebben opgedaan

tracks:

01. I'd Been Drinking
02. I Heard About You
03. The Truth
04. When This Ship Sails
05. I Hate To See You Go
06. Never Forget
07. All You Ever Bring Me Is The Blues
08. Never Too Big For The Blues
09. Rockslide
10. My Love Is True
11. Three Things

musicians:

Jim Gustin: Guitaar en zang
Truth Jones (aka Jeri Goldenhar): zang
Steve Alterman: Toetsen
Scott Duncan: Bas
Chuck Strong: Drums
Lawrence Tamez: Saxofoon