© Rootsville.eu

Jimmy Johnson (US)
tiltle: Everyday Of Our Life
music: Chicago Blues
release date: 2019
label: Delmark
info artist: Jimmy Johnson

© Rootsville 2020


Vier decennia geleden vestigde Jimmy Johnson zich permanent als een vooraanstaande bluesman in Chicago met zijn ongewoon fantasierijke debuutalbum Johnson’s Whacks (DE 644). Nu is de cirkel rond: Jimmy is terug op Delmark met deze opwindende CD, die laat zien dat hij nog steeds de nodige vitale blueskracht bezit ondanks zijn hoge leeftijd.

Johnson's vloeiende, snijdende gitaar geeft vonken af in deze set. Zijn stem zweeft keer op keer naar de hemel, nooit is zijn passie misplaatst, ongeacht het tempo hij erop nahoudt. Van het funky openingsnummer "Every Day Of Your Life", opgebouwd rond een wijze lyrische boodschap, tot een kolkende "Down In The Valley" en de prachtig op maat gemaakte revivals van de lichtgevende slox blues "Strange Things Happening" en een stevige "I Need You So Bad," is Jimmy nooit minder dan meesterlijk.

Weinig hedendaagse bluesmannen zijn zo verwoestend wanneer ze in een minor key werken - getuige Johnson's gepersonaliseerde behandeling van Fenton Robinsons klassieker "Somebody Loan Me A Dime." is al lang een van Jimmy's handelsmerken), en Johnson gaat achter de 88s zitten voor een solo-reprise van Bobby "Blue" Bland's opbeurende "Lead Me On" om het album in een diep ontroerende stijl af te sluiten.

Het grappige is dat Jimmy pas halverwege de jaren 70 een fulltime bluesgitarist werd. Daarvoor doorkruiste hij vooral de R & B-kant van de nummers. Johnson, geboren in Holly  Springs, Mississippi, groeide op samen met een andere toekomstige bluesgrootheden als Matt Murphy en groeide op met John Lee Hooker, Arthur" Big Boy "Crudup en Sonny Boy Williamson . Alweer het betere werk.

Eigenlijk werd deze plaat uitgebracht eind vorig jaar, maar ik wilde die u toch niet onthouden.

tracks:

1 Every Day of Your Life
2 I Need You so Bad
3 My Ring
4 Rattlesnake
5 Somebody Loan Me a Dime
6 Down in the Valley
7 Strange Things Happening
8 Better When It’s Wet
9 Lead Me On

musicians:

Jimmy Johnson: vocals & lead guitar
Rico McFarland: guitar
Roosevelt Purifoy: Hammond B3 organ
J.R. Fuller: electric bass
Pookie Styx: drumset
Guest vocalist: Typhanie Monique