© Rootsville.eu

Joe Bonamassa (US)
tiltle: Royal Tea
music: Blues
release date: 2020
label: J&R Adventures
info artist: Joe Bonamassa

© Rootsville 2020


Van de titel van het album tot de keuze van Abbey Road Studios als opnamelocatie, Joe Bonamassa doet er alles aan om de uitstraling van de grote Britse blues-explosie te kanaliseren op zijn nieuwste plaat, “Royal Tea”. Omdat hij niet te lauw wil lijken over zijn aanpak, roept Bonamassa schrijfhulp in van voormalig Cream-tekstschrijver Pete Brown, Whitesnake-gitarist Bernie Marsden en Jools Holland. Veel nummers verwijzen naar de jaren ’60. Er zijn korte knipoogjes naar beroemde licks van weleer, hints van Jeff Beck op vervormde solo's en echo's van Clapton's luchtige toon op langzamere passages, maar deze zijn nooit overdreven.


photo Joe Bonamassa © Rootsville

Er wordt geopend met orkestrale strijkers, "When One Door Opens" combineert een barokke intro met een zware hoofdriff. De krakende drums van Anton Fig luiden de tweede helft van de song in waarin Bonamassa schittert met wat fuzzed-wah gitaarfills. Even zwaar is de volgende ‘Royal Tea’. Onderbroken gitaarlicks en Reese Wynans 'Hammond Organ-uitbarstingen stuwen het slimme call-and-response-samenspel van de verzen tussen Bonamassa en de achtergrondvocalisten voort. De rest van het album is niet zo open in de weergave van bepaalde aspecten van Britse invloeden, maar de algehele kracht en gerichte songwriting zijn wel een constante. Een langzamer nummer als "Why Does It Take So Long To Say Goodbye" houdt strak vast door een unieke structuur en een sterke couplet en refrein dynamiek.

Misschien wel het meest interessante deel van de plaat zijn de laatste vier nummers waarin geen enkel van de nummers hetzelfde klinkt. "I Didn’t Thinking She Would Do It" is misschien wel de beste van de groep met zijn coole intro en lekkere vocals. Langzamer en minder scherp in toon, is het onheilspellende "Beyond The Silence". Weer anders is de beknopte akoestische finale, "Savannah", stilistisch en compleet anders dan de albumopener. Alweer iets voor Bonamassa fans.

Tracks:

01. When One Door Opens
02. Royal Tea
03. Why Does It Take So Long To Say Goodbye
04. Lookout Man!
05. High Class Girl
06. A Conversation With Alice
07. I Didn't Think She Would Do It
08. Beyond The Silence
09. Lonely Boy
10. Savannah