© Rootsville.eu

John Cee Stannard (UK) († march 17, 2020)
tiltle: Folk Roots Revisted
music: Folk - Roots
release date: 2020
label: Castiron Recordings
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: John Cee Standard

© Rootsville 2020


In bijna ieder muzikaal georienteerd land is er altijd wel een muzikant waarmee je zowat jaarlijks een vaste afspraak hebt. In het VK hebben ze zo "John Cee Stannard". Zijn skils zijn een mix van blues, folk en rootsmuziek en ook nu in 2020 zijn er liefst 2 album in de bus geland. De eerste ervan is het album "Folk Roots Revisted". Helaas betreft het hier postuum uitgebrachte albums daar John op 17 maart vredig van ons kwam heen te gaan. Vandaar dat we ook in een flashback terecht komen en zo bij zijn allereerste liefde terecht komen.

In "Folk Roots Revisited" keren we met John Cee Stannard terug naar zijn roots als folkzanger. Deze verzameling originele nummers, waarvan sommige meer dan 40 jaar oud zijn, weerspiegelt de muziek waarnaar hij luisterde rond de tijd dat Vertigo het debuutalbum van Tudor Lodge uitbracht , de folkgroep die John in 1968 oprichtte. Muzikanten die op deze nieuwe release verschijnen zijn onder andere Simon Mayor, Mike Baker, Howard Birchmore, Les Calvert, Tom Evans en Jackie Doe.

Verschillende van de nummers zijn geschreven voor het nooit opgenomen tweede album, en ze roepen inderdaad de geest van die vroege jaren 70 op. ‘Lovely Day’ is snel (met fluit!), Maar de teksten zijn gevuld met onvermijdelijk verlies, overgebleven herinneringen en tot slot wat vreugde in het maken van herinneringen. Pop-folk existentialisme misschien? ‘If Only She Were There’, is weer up-beat met melodieuze fluit die danst rond een pakkende melodie vijftig jaar te laat.

‘Shades Of Grey’ is een door Bob Dylan geïnspireerd nummer waarin John Cee nadenkt over liefde, leven, waarheid en alles daartussenin, wat natuurlijk de liedjes waren die lang geleden waren. Er zijn meer inzichtelijke melodieën. Zo geeft No-One There ‘ een dromerige blik op het verlies van een geliefde en is ‘I See A Boy’ een pleidooi om een ‘eeuwig jonge’ realiteit te zien.

afsluitend is er ‘Silver Chalice’. Helaas is John Cee Stannard in maart 0f 2020 aan kanker overleden.Natuurlijk geeft John Cee het deuntje met een wrange glimlach van de volkszanger om te informeren (met een melodieuze knipoog) dat hij, terwijl hij inderdaad zijn 'heilige graal' vond.

tracks:

01 High Hill
02 Lovely Day
03 No-One There
04 I See A Boy
05 The Ultimate Innings
06 If Only She Were Here
07 The Ferryman
08 Shades of Grey
09 No More Tears
10 The Last Time
11 The Picture
12 Silver Chalice

musicians:

John Cee Stannard
Mike Baker: guitars
Howard Birchmore: harmonicas

additional musicians:

Dean Robinson
Les Calvert
Jackie Doe
Amanda Shora
Liza Marshall
Simon Mayor
Tom Evans
Beckie McIlroy
Mary Wilson
John Sandall