© Rootsville.eu

John Minnock (US)
tiltle: Herring Cove
music: Jazz
release date: june 05, 2020
label: Dot Time Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
John Minnock

© Rootsville 2020


John Minnock's derde release als leider en debuutopname voor de GRAMMY genomineerde Dot Time Records, is "Herring Cove". "Herring Cove" verschijnt op 5 juni en combineert Minnock's kenmerkende tell-it-like-it-humor met introspectieve teksten om een dynamisch en meeslepend portret van het hedendaagse homoleven te schilderen. Voor deze monumentale opname brengt Minnock twee onbetwistbare muzikale meesters samen: NEA Jazz Master-saxofonist Dave Liebman, die de rol van uitvoerend producent opneemt, en gedecoreerde componist en songwriter David Shire, die een origineel nieuw nummer bijdraagt. De rest van de set bestaat uit zes originele composities, geschreven in samenwerking met Minnock's vriend en tekstschrijver Erick Holmberg, en vier meeslepende covers.

"Herring Cove" volgt de release van zijn tweede album Right Around The Corner uit 2018, waarmee de inwoner van New York tot nieuwe hoogten werd gedreven. In de loop van bijna tien jaar heeft Minnock zijn stempel gedrukt op het nachtleven van NYC op locaties zoals The Metropolitan Room, The Triad Theatre, Don't Tell Mama en onlangs de legendarische Feinstein's / 54 Below. De winnaar van de NYC Readers Jazz Award 2019 voor beste mannelijke vocalist (mede ondertekend door Hot House Jazz Magazine en Jazzmobile), Minnock heeft een lang publiek geboeid met zijn unieke herwerking van het Great American Songbook door de ogen van een hedendaagse homoseksuele man.

De originele composities waaruit het album bestaat, illustreren een tapijt van homo-ervaringen: "Tell Him I'm Fine" vertelt het maar al te veel voorkomende verhaal van een breuk binnen een vriendengroep, terwijl "A Melody" een liefdeslied is gestyled in de geest van klassieke jazzstandaarden zoals 'Stella by Starlight' en 'Laura'. "Onvoorwaardelijk" is geschreven voor een jongen die recentelijk door zijn familie is verstoten omdat hij homo is (met de opbrengst van het lied dat zal worden gedoneerd aan The Ali Forney Center in NYC, het grootste LGBTQ-gemeenschapscentrum dat is toegewijd aan het helpen van dakloze jongeren in de Verenigde Staten ), en "Kansas City" zet het 'reizen naar een nieuwe stad'-trope op zijn kop terwijl het de bedoeling verandert van' gewoon doorgaan ', naar het zoeken naar een plek waar men kan worden geaccepteerd voor wie ze zijn.

'Now There’s You' is een prachtige viering van vriendschap met Deborah Lippmann. Hoewel Lippman bekend staat als The ‘Celebrity Manicurist’ met een wereldberoemde gelijknamige nagellaklijn, is ze ook een ervaren zangeres. De unieke connectie tussen homomannen en heterovrouwen is goed gedocumenteerd in de homotheorie en de popcultuur. Hoewel deze banden meestal relatief vroeg in het leven worden gevormd, kwamen Minnock en Lippman op unieke wijze samen tijdens hun volwassen leven. Enrique Hanenine en Holmberg schreven deze ter ere van hun bijzondere band. Een voetnoot: in dit nummer noemt Minnock The Saint, een van de beroemdste gay nachtclubs van New York uit het verleden. Voordien was het het iconische Filmore East.

tracks:

01 Tell Him I'm Fine
02 If I Could Turn Back Time
03 On Green Dolphin Street
04 Unconditional
05 It Goes Like It Goes
06 A Melody
07 Now There's You
08 Herring Cove
09 After All These Years
10 Kansas City
11 Stardust