© Rootsville.eu

John Németh (US)
tiltle: Stronger Than Strong
music: Blues
release date: october 16, 2020
label: Nola Blue records
info artist: John Németh

© Rootsville 2020


John Németh is een Amerikaanse elektrische blues- en soulharmonist en blueszanger. Hij ontving in zijn carrière al twee Blues Music Awards voor "Soul Blues Male Artist" in 2014 en "Soul Blues Album" in 2015 voor het album "Memphis Grease". Hij nam negen soloalbums op sinds 2002, nadat hij ook Junior Watson, Anson Funderburgh en Elvin Bishop bijstond. Sinds "Come and Get It" uit 2004 maar zeker ook met albums als "Magic Touch" (2007) en "Love Me Tonight" (2009) die beiden werden uitgegeven bij "Blind Pig Records" kreeg John Németh ook hier in de Lage Landen vaste voet aan de grond. Na Memphis Soul geïnspireerde albums als "Soul Live" (2012) en het bekroonde "Memphis Grease" (2014) bleef hij met het in 2017 uitgegeven "Feelin' Freaky" diezelfde toon aanhouden, een album dat hij uitgaf op zijn eigen "Memphis Grease" label.


photo John Németh © Rootsville

Nu is er met deze "Stronger Than Strong" het 10de studioalbum van deze in Memphis gehuisveste bluesharper. Sinds zijn verhuis richting Memphis werd zijn sound ook een ietsje rauwer waardoor hij zijn eigen balans kwam te vinden, dit met zijn band "The Blue Dreamers" bestaande uit gitarist Jon Hay en de ritme sectie met drummer Danny Banks en bassist Matt Wilson. Op het album vinden we 12 nummers terug waarvan 10originals. Het resultaat is een mix van soulblues, psychedelische blues en een snuifje reggea.

Bij de opnamen steken ook Memphis Sun Record-opnames de kroon, vooral die van Howlin 'Wolf. Rauwer dan rauw met de opener "Come and Take It" waarbij het ruwe harmonicaspel als het ware rechtstreeks van Chester Arthur Burnett lijkt te komen. Ook met "Fountain of A Man" blijven we hangen in de Delta net als bij het vet gebrachte "Sometimes". Voor het hoogtepunt van het album moeten we achten tot we enkele nummers ver zijn zoals de blues shuffle "Chain Breaker Blues". Op "Bars" kaart John Németh de huidige toestand aan en de nijpende problemen die we nu kennen.

Totaal iets anders en een beetje een omwenteling op het album is het met reggea geïnfecteerde "I Can See Your Love Light Shine", eentje om meteen terug vrolijkte van gaan worden. Ook met het daaropvolgende "Deprivin' a Love" krijgen we terug een beetje dansbare John Németh te horen. Als oprechte fan van BB King raakt John ook bij mij de gevoelige snaar met "Guess Who". Een nummer dat werd geschreven in 1959 door Jesse Belvin en overleed op 27-jarige leeftijd toen er nog geen sprake was van "de Club". Helemaal Németh stijl zoals we hem kennen is er dan "She's My Punisher" alvorens af te sluiten met "Sweep the Shack". Weerom een staaltje van vakmanschap met deze "Stronger Than Strong".

tracks:

 1. Come and Take It 
 2. Fountain of a Man 
 3. Sometimes
 4. Throw Me in the Water
 5. Chain Breaker
 6. Bars
 7. I Can See Your Love Light Shine
 8. Deprivin' a Love
 9. Work for Love 
 10. Guess Who
 11. She's My Punisher 
 12. Sweep the Shack