© Rootsville.eu

Johnny Burgin (US)
tiltle: No Border Blues
music: Blues
release date: 2020
label: Delmark Records
info artist: Johnny Burgin

© Rootsville 2020

 

Johnny Burgin begon zijn carrière in de ruige buurtblues op de West Side van Chicago met Howlin ’Wolf-leerling Tail Dragger, en ging op tournee en nam op met blueslegendes zoals Pinetop Perkins, Sam Lay en Billy Boy Arnold. Hij kreeg de bijnaam 'Worldwide West Side Guitar Man' door jaarlijks 250 shows te geven in Europa, Japan en in de Verenigde Staten. Het waren zijn reizen naar Japan die de zaden van”No Border Blues”zaaiden.

“No Border Blues”, is vers van de pers want werd pas uitgebracht op 19 juni. Het is de eerste Amerikaanse compilatie ooit van de Japanse bluesscene. Het album begint met het door Carey Bell geschreven: "One Day You’s Gonna Get Lucky." Een geweldige track werd nog beter gemaakt met de toevoeging van Iper Onishi op zang en mondharmonica, die zowel in stem- als harpstijl angstaanjagend vergelijkbaar klinkt met Junior Wells. Burgins gitaar wordt versterkt door collega-gitarist Yoshi Mizuno, de twee spelen perfect op elkaar in.

De blues in Japan is niet nieuw. Japanse tournees uit de jaren 70 door Chicago-blueslegendes Otis Rush, Jimmy Dawkins, Eddie Taylor en anderen creëerden een kleine maar intense Japanse bluesscene die drie generaties en meer dan veertig jaar later overspoelde met talent. Burgin heeft dat talent gevangen en brengt 14 artiesten uit Osaka, Tokio en Kyoto binnen.

“Sunnyland” is een opvallende track. We horen eerst Burgins zang op dit nummer, en deze keer wordt de harp verzorgd door Kaz Nogio, die de Elmore James-klassieker nieuw leven inblaast. "So Crazy About You" is een liefdesduet met Nogio en pianist Lee Kanehira die elks hun deel van de zang voor hun rekening nemen.

“Hurry Up Baby” is het eerste originele nummer van Burgin op het album. Een ruige West Side shuffle met Nacomi Tanaka op zang en volledig wat we van Burgin verwachten. Zijn vroege Mississippi- en Chicago-invloeden zijn volledig te horen op deze rockende melodie. Het tempo van de plaat blijft levendig met de door Kanehira gecomponeerde 'Pumpkin’s Boogie' en hun kijk op Little Walter's 'I Just Keep Loving Her (Mada Sukinanda)'. "Rattlesnake", is het nummer geschreven door John Brim en opgenomen op het Checker-label in 1953. Burgin heeft een heleboel ervaring met dit nummer omdat hij deel uitmaakte van Brim's begeleidingsband, The Ice Cream Men op het Chicago Blues Festival in 1991.

Een ander origineel van Burgin, "Old School Player", komt glanzend over als een gloednieuw centje. Het trage nummer 'Two Telephones' is misschien wel het meest 'Amerikaanse' nummer op de plaat, met een zingende Burgin, Stephen Dougherty op drums en Chris Matheos op bas. Maar nogmaals, het absoluut vettige gitaarwerk van Minoru Maruyama die een jonge Buddy Guy channelt, is het belangrijkste onderdeel.

De laatste twee nummers samengesteld door Kaz Nogio, Kotez en Iper Onishi, is "Samurai Harp Attack" bijna zes minuten instrumentale happyness. Deze drie harpmeesters gaan er tegenaan, head to head, ruilen licks en complimenteren elkaars spel. Als je een fan bent van de blues-mondharmonica, en laten we eerlijk zijn wie is dat niet, dan is dit nummer een echte topper.

Het laatste nummer is gewoon leuk. Burgin krijgt nog een schrijfkrediet door zijn eigen aanpassing aan een Robert Johnson-klassieker te geven. "Sweet Home Osaka" is een Blues Brothers-achtige productie in de zin dat alle harpspelers meedoen.
Leuke schijf wel.

 

tracks:

01. One Day You're Gonna Get Lucky
02. Sunnyland
03. So Crazy About You
04. Hurry Up Baby
05. Pumpkin's Boogie
06. I Just Keep Loving Her (Mada Sukinanda)
07. Rattlesnake
08. Old School Player
09. Two Telephones
10. Samurai Harp Attack
11. Sweet Home Osaka