© Rootsville.eu

Johnny Iguana (US)
tiltle: Johnny Iguana's Chicago Spectacular!
music: Chicago Blues
release date: 2020
label: Delmark Records
info artist: Johnny Iguana

© Rootsville 2020


De avontuurlijke, kameleonachtige en minzame Chicago-pianist Johnny Iguana maakt eindelijk zijn bluesdebuut als leider. Hij is een sideman geweest op talloze Delmark-albums en ja, hij is dezelfde Johnny Iguana die de blues / jazz / rockband The Claudettes leidt. Als je je niet bewust was van zijn blues-cv, dan is het tijd om licht te werpen op een misschien wel even sterke litanie van namen waar hij heeft bijgespeeld, en hij voegt er een heel pak aan toe met de gasten die hij heeft uitgenodigd voor  Delmark's “Johnny Iguana's Chicago Spectacular!” een groots en oprecht feest van Chicago blues piano.

Iguana (echte naam Brian Berkowitz) groeide op in Philadelphia, maar raakte op 15-jarige leeftijd geobsedeerd door Chicago-blues en vooral Junior Wells en Otis Spann. Hij respecteert en eert de traditie, maar drukt zijn eigen stempel op de muziek, zoals blijkt uit zijn vier originelen hier en de opname van Gil Scott-Herons 'Lady Day en John Coltrane'. Niet enkel blues maar we vinden ook invloeden terug van jazz en rock.

Hij covert songs van twee van de meest geprezen bluespianisten: Roosevelt Sykes en Otis Spann, maar ook twee van Sonny Boy Williamson, en een van Elmore James, Willie Dixon en Big Bill Broonzy, samen met zijn vier eigen songs. Hij begint met Sykes barrelhouse-melodie "44 Blues" met John Primer op de zang en Bob Margolin op gitaar, voordat hij zijn eigen schetterende, creatieve akkoorden in "Hammer and Tickle" binnendringt. Primer doet weer mee op gitaar voor Dixons "Down In The Bottom" terwijl de grote mondharmonica virtuoos,  Billy Boy Arnold zingt en blaast, vergezeld door gitarist Billy Flynn op Williamsons "You’re An Old Lady," een opvallend nummer. Iguana levert dan weer een van zijn wilde boogie-woogie originals af,  met het beukende "Land of Precisely Three Dances".

De neef van B.B. King, nieuwkomer Phillip Michael-Scales, neemt de lead vocals op zich op de Gil Scott-Heron-song die wordt gevolgd door een ander wild en eigen nummer, 'Big Easy Woman'. Lil 'Ed Williams neemt de leiding op zich op zowel zang als gitaar voor Otis Spann's slow blues,' Burning Fire 'en voor de Elmore James rave-up' Shake Your Money Maker ', een nummer die hij waarschijnlijk al talloze keren heeft gespeeld. Terwijl Lil 'Ed de slide-gitaar laat janken, is Iguana een echte Jerry Lee Lewis op alweer een eigen nummer ‘ Motorhome '.

Natuurlijk sluit Iguana het album af in dezelfde hectisch energieke stijl, waarbij eerst Williamsons 'Stop Breaking Down' wordt gebruikt, beroemd gemaakt door de Rolling Stones on “Exile on Main Street”. Matt Skoller neemt de opruiende harp solo voor zich terwijl Billy Flynn terugkeert op gitaar. Broonzy’s 'Hot Dog Mama' sluit af met Billy Boy Arnold op zang en Flynn aan de gitaar. Dit is een schitterende bluesplaat !

tracks:

01. 44 Blues
02. Hammer And Tickle
03. Down In The Bottom
04. You're An Old Lady
05. Land Of Precisely Three Dances
06. Lady Day And John Coltrane
07. Big Easy Women
08. Burning Fire
09. Shake Your Moneymaker
10. Motorhome
11. Stop Breakin' Down
12. Hot Dog Mama