© Rootsville.eu

Jon Strahl Band (US)
tiltle: Heartache and Toil
music: Blues
release date: 2020
label: Independent
info artist: Jon Strahl
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2020


Jon Strahl Band is een blues- en rockband uit Indianapolis en levert muziek met sterke grooves. Op hun nieuwe album "Heartache And Toil" staat alle originele muziek, geschreven door Jon Strahl. De band bestaat uit Jon Strahl op gitaar en zang, Mitch Millhoff op bas, Nick Mallers op drums en percussie, en Bill Mallers op keyboards en piano, met de blazerssectie van Joshua Silbert op tenor en baritonsaxofoon, Bruce Knepper op trompet en Charlie Krone op trombone. "Heartache And Toil" is een mix van de "Muscle Shoals" sound met flarden van Britse blues, garage rock en vintage soul. Jon Strahl werd al sinds prille tiener in contact gebracht met de blues van Charley Patton tot Howlin' Wolf en Muddy Waters.

Het album opent met "Hey Yeah, All Right", een bluesnummer waarvan de eerste regels over veroudering gaan, wat me zeker zal aanspreken. Het nummer wordt gevolgd door 'How Long' en ik graaf meteen die zware, gestage beat, met die geweldige bluesy gitaar die ons tegemoet komt. 'Heartache And Toil', het titelnummer van het album, heeft vanaf het begin een heerlijke groove en bevat cool werk aan toetsen.Hierna krijgen we "The Right Thing" Dit nummer heeft een sterke vocale uitvoering, wat meer goed werk aan toetsen en een absoluut coole baslijn. Met "Lose My Mind", bevinden we ons een beetje een NOLA sfeer.

"The Weight I Feel" is een schoolvoorbeeld van een soulvolle sleper. Het nummer heeft een prachtig klassiek geluid, vol soul, vol passie. En het heeft een geweldige vocale uitvoering, voor mezelf het beste van het album versterkt door de warme grooves van de keyboards. "The Only Ones" heeft een positieve vibe en doet me door de beats en de blazerssectie denken aan een Nathaniel Rateliff. Met "So Real" krijgen we een semi-akoestisch hoogstandje te horen. Ook dit is weer een van de hoogtepunten van het album. Het eindigt zoals het begon, met behoorlijk wat gitaarwerk. Het album wordt afgesloten met het instrumentale "Indiana Moonshine". Knappe plaat!

tracks:

01 Hey Yeah, All Right
02 How Long
03 Heartache And Toil
04 The Right Thing
05 Lose My Mind
06 Can't Look Back
07 The Weight I Feel
08 Leave Me Alone
09 The Only Ones
10 Day After Day
11 So Real
12 Indiana Moonrise

musicians:

Jon Strahl: Guitar and Vocals
Mitch Millhoff: Bass
Nick Mallers: Drums and Percussion
Bill Mallers: Keyboards and Piano

Horn Section:

Joshua Silbert: Tenor and Baritone Saxophone
Bruce Knepper: Trumpet
Charlie Krone: Trombone