© Rootsville.eu

Jonathan Barber & Vison Ahead (US)
tiltle: Legacy Holder
music: Jazz
release date: may 15, 2020
label: Sophomore Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jonathan Barber

© Rootsville 2020


Na de veelgeprezen release van zijn debuut, is "Legacy Holder" het nieuwe album van drummer, componist en bandleider Jonathan Barber. Met Barber op drums, naast pianist Taber Gable, gitarist Andrew Renfroe, altsaxofonist Godwin Louis, bassist Matt Dwonszyk en met een gastoptreden van zanger Mar Vilaseca ("The Call"), versterkt Legacy Holder de muzikale, culturele en spirituele richting die deze ensemble, "Vision Ahead" blijft streven naar. Legacy Holder toont de volwassenheid en oprechtheid van de band. Met deze release presenteert Jonathan Barber & Vision Ahead nog een ander voorbeeld van een echt samenhangend geluid.

Legacy Holder, een collectie met acht tracks van fris, innovatief, origineel materiaal, toont een continue stroom van begin tot eind, die doet denken aan één lange suite. Het titelnummer leidt de luisteraar naar de mentaliteit waarin Barber een moment van reflectie opzij zet. Hoewel 'Legacy Holder' als ballad mag worden bestempeld, bereikt het punten van zowel intensiteit als subtiliteit. Overal draagt elke muzikant aanzienlijk bij aan de gevoeligheid van de track. Barber introduceert de compositie met een lichte mars met borstels, waardoor een zachte puls ontstaat onder de eenvoudige, zingende, ontspannende melodie. Geleidelijk voortbouwend op de basis van Renfroe's solo, bereikt de band een hoogtepunt en vestigt een groove waarin Louis en Gable refreinen ruilen. Er ontstaat een mooi gesprek tussen altsaxofoon en piano, en maakt plaats voor elk bandlid om elkaars ideeën te reflecteren en te weerkaatsen. Over het algemeen is "Legacy Holder" een voorbeeld van volwassenheid en belofte.

Een ander opvallend nummer van het album is "Find My Way". De inspiratie voor deze compositie ligt in het belang van het creëren van een onafhankelijke, echte, individuele stem in muziek. Het zesde nummer van het album, 'Seconds & Seasons', haalt zijn inspiratie uit Barber's tijd in New York City - een stad waar kansen volop aanwezig zijn. Hoewel Barber er heilig in gelooft dat hard werken zijn vruchten afwerpt, gelooft hij dat de resultaten en beloningen op twee verschillende manieren tot bloei kunnen komen. Kansen kunnen zich binnen enkele seconden manifesteren - op de juiste plaats en op het juiste moment zijn. Kansen kunnen daarentegen in alle seizoenen voorkomen, het kost tijd voor elke artiest om een ​​vast onderdeel te worden binnen hun creatieve omgeving en gemeenschap en het kost nog meer moeite en focus om consistent te blijven bij het bereiken van individuele doelen. In deze 3/4 compositie is iedereen in deze band te zien - elke solo getuigt van de energie van de groep.

Nu 30 jaar oud, voelde Barber dat er meer nadruk lag op het worden van 29 jaar versus het draaien van 30 jaar oud. “Voor mij was 29 een geweldig jaar. Ik heb zoveel bereikt en ik vond dat jaar een geweldige manier om het decennium te beëindigen. Tijdens het compositieproces van "29" dacht Barber na over het creëren van een track door dezelfde basisprincipes te gebruiken als bij drummen. De drummer nam de tijd om een ​​drumgroove te bestuderen en ontleedde elk onderdeel en paste zijn bevindingen vervolgens toe op verschillende noten op piano. Hoewel deze compositie erg ritmisch is en de illusie geeft van een oneven meter, is het in feite 4/4 keer. Renfroe en Louis zijn de solisten op dit nummer. Barber neemt de laatste solo en creëert een wervelwind van polyritmiek en motiefontwikkeling. Een hoogtepunt van "29" is de improvisatie van Taber Gable tijdens de drumsolo van de bandleider. Wat begint als drumsolo, ontwikkelt zich tot een duogesprek tussen Barber en Gable. Door regelmatig ideeën met en tegen elkaar te spelen, was deze organische interactie tussen de twee een perfecte afsluiting van het album.

tracks:

01 The Call
02 Find My Way
03 Legacy Holder
04 Haikus
05 Major
06 Seconds & Seasons
07 Son of Hartford
08 29