© Rootsville.eu

José Rizo's Mongorama (US)
tiltle: Mariposas Cantan
music: Latin Jazz
release date: september 18, 2020
label: Saungu Records
promotion: Jazz Promo Services
info artist: José Rizo's Mongorama


© Rootsville 2020


José Rizo, de populaire en invloedrijke discjockey die de langlopende Jazz On The Latin Side op KKJZ (KJazz 88.1 FM) in Los Angeles organiseert, is ook opmerkelijk als bandleider en songwriter. In 2011 richtte hij Mongorama op, een nonet geïnspireerd door de band van conguero Mongo Santamaria uit de vroege jaren zestig. Hun derde album, na Mongorama en Baila Que Baila, met fluitist Danilo Lozano (muzikaal leider van de groep), tenorsaxofonist Justo Almario, violist Dayren Santamaria, pianist Joe Rotondi, bassist Ross Schodek, Joey De Leon op conga's, Alfredo Ortiz op bongo, guiro en chekere, wijlen timbale-meester Ramon Banda (wiens plaats wordt ingenomen door George Ortiz op de helft van de set), zanger James Zavaleta, conguero Joey De Leon en een paar gasten waaronder trombonist Francisco Torres die negen van de arrangementen schreef en samen met Rizo vijf nummers schreef.

Ramon Banda was een van de grootste timbale-spelers in de Latin jazz. Mariposas Cantan is zijn laatste opname. Banda, die voor Poncho Sanchez speelde jaren, opgenomen met Cal Tjader, en was ook een jazzdrummer met organist Joey DeFrancesco, nam zes van de selecties van Mariposas Cantan eerder op erg ziek worden en overlijden. Zijn laatst opgenomen solo staat op het nummer "Mongorama". Deze cd is aan hem opgedragen en bevat Rizo's 'Descarga Ramon Banda, ”een uitbundig stuk uitgevoerd door de hele groep plus Francisco Torres als laatste afscheid. Mariposas Cantan heeft veel hoogtepunten.

Cal Tjader's "Mambo Mindoro" (die een beetje doet denken aan "Afro Blue") bevat violist Santamaria in prima vorm. Zanger James Zavaleta staat in de schijnwerpers op het vrolijke liefdeslied "Mariposas Cantan" terwijl "Helen Of Jazz" (een eerbetoon aan wijlen discjockey Helen Borgers die fluitiste Lozano op dit stuk vroeg) heeft aanstekelijk werk van de percussionisten en is voorzien van Lozano's fluit. Zavaleta en fluitiste Lozano werken samen op verschillende nummers, waaronder de speelse "Quindimbia" en "East L.A. voldoen aan Napa." De immer populaire "Watermelon Man" heeft een sterke Almario-tenorsolo en "A Little Dab’ll Do Ya" vindt de groep geïnspireerd door de warme melodie. Voeg de uitstekende zang van Alfredo Ortiz toe op "Fiesta De Charangueros" en Yoshigei Rizo (de schoondochter van de leider) tijdens de ballad "Como Fue" en je hebt een door en door plezierige set moderne Latin jazz.

José Rizo werkte voor KCSB-FM en KIST-AM voordat hij zijn langlopende (nu 30 jaar) Jazz on the Latin Side-programma debuteerde op KKJZ-FM in 1990. Altijd erg geïnteresseerd in Latijns-Amerikaanse muziek (met name jazz), heeft Rizo jazz- en Latijns-Amerikaanse muziekfestivals geproduceerd, samen met zijn vrouw het Saungu Record label opgericht Leticia V. Rizo, en in 2000 de Jazz on the Latin Side All-Stars samengesteld, een 16-koppige met sterren gevulde Latin-jazzband die vier albums heeft opgenomen. Negen jaar later begon hij ook Mongorama te leiden. De release van Mariposas Cantan, Mongorama's derde en misschien wel meest lonende opname, is de nieuwste prestatie in de drukke carrière van José Rizo. Latin jazzfans en salsadansers zullen ervan genieten .

tracks:

01. Mambo Mindoro
02. Mariposas Cantan
03. Helen Of Jazz
04. Fiesta de Charangueros
05. A Little Dab'll Do Ya
06. Quiero Menudo
07. Mongorama
08. Quindimbia
09. Wtermelon Man
10. Descarga Ramon Banda
11. Como Fue
12. East L.A. Meets Napa

musicians:

Justo Almario (tenor sax, flute)
Danilo Lozano (flute, musical director)
Ramon Banda (timbales)
Dayren Santamaria (violin)
Joey De Leon (congas)
James Zavaleta (lead vocals)
Joe Rotondi (piano)
Alfredo Ortiz (guiro, bongo, bell, chekere, vocals)
George Ortiz (timbales)
Ross Schodek (bass)

Guest Vocalists: Darynn Dean, Yoshigei Rizo, Alexis De La Rocha,