© Rootsville.eu

Joy Mills Band (US)
tiltle: Echolocator
music: Americana - Roots
release date: january 24, 2020
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist: Joy Mills

© Rootsville 2020


De in Seattle gevestigde singer-songwriter Joy Mills en haar band beginnen hun reis samen in 2011 en hebben vier albums op hun naam staan. Het country- en rootkwintet hebben hun geluid gecentreerd rond Mill's etherische alt-zang en uitnodigende songwriting. Hun vijfde album, "Echolocator" bevat 10 nieuwe nummers waarmee zij en haar band nieuwe grenzen verleggen. Mills wordt ondersteund door Tom Parker op bas en zang, gitarist Lucian LaMotte samen met Mike McDermott op drums en toetsenist Jack Quick. Het supergladde nieuwe album is een mix van invloeden van progressieve rock en Emo Pop met een beetje country-twang en West Coast-soul, de belichaming van de term "alternatief voor volwassen albums. The Joy Mills Band zijn Joy Mills (gitaar zang), Tom Parker (bas, zang), Lucien LaMotte (gitaar, pedaal steel), Mikel McDermott (drums), Jack Quick (toetsen, zang).

Het opent met de titeltrack van deze "Echolocator", een beetje zielzoekende poëzie met een duidelijkgevoel uit de 80-ties. dat begint met een knipoog naar Alex Lifeson uit LaMotte's gitaarharmonischen. Het ruime 'Get Out of Town' maakt gebruik van alle instrumentale en vocale talenten van de band op het zangerige popnummer. De alt-country twang keert terug op het relaxe "Without Even Asking." Jack Quick leidt de groove met funky Wurlitzer-werk tijdens het verschuivende 'Stuck in a Rut' en LaMotte levert een smakelijke solo op de zuidelijke soulrocker 'Favorite Stone'. De luchtige beats en wervelende klanken van 'The Lonely and the Lean' maskeren een donkerder centrum van introspectieve songwriting. LaMotte laat een heerlijk hoog eenzaam pedaalstaal vallen over de sentimentele ballad "My One and Only", met groot effect en kanaliseert Mark Knopfler op het dromerige nummer "The Peace of Things". Het album wordt afgesloten met een lief liedje, "Message Of My Love".

Een oppervlakkige benadering zou deze "Joy Mills Band" onder de noemer van "modern country" zetten, maar een meer doordachte overweging van de nummers op "Echolocator" noopt ook tot het overwegen van "roots" en "alternative pop". Maar wij muziekfans weten dat het label onbelangrijk is. De belangrijke factoren zijn de emotionele resonantie, de interne kleuren die in je hoofd worden opgeroepen en de blijvende impact van de nummers wanneer de laatste noot vervaagt. En op deze gebieden arriveert Echolocator als een winnaar. We merkten dat we door de verhalen werden getrokken, de teksten lazen en genoten van onze eigen herinneringen die door de liedjes werden opgeroepen, en onder de indruk van de samensmelting van country-twang en indie-pop.

 

tracks:

01 Echolocator
02 Get Out Of Town
03 Oxygen
04 Without Even Asking
05 Stuck in A Rut
06 Favorite Stone
07 The Lonely and the Lean
08 My One and Only
09 The Peace of Things
10 Message of my Love

musicians:

Joy Mills: guitars, vocals
Tom Parker: bass, vocals
Lucien LaMotte: electric guitar, pedal steel
Mike McDermott: drums
Jack Quick: keys, vocals