© Rootsville.eu

Júlia Karosi (HU/US)
tiltle: Without Demensions
music: Jazz
release date: october 16, 2020
label: Double Moon/Challenge Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Julia Karosi


© Rootsville 2020


Het nieuwe album van Júlia Karosi met Ben Monder bevat een eerbetoon aan Béla Bartók, met instrumentale thema's getranscribeerd voor stem uit Microcosmos en de Roemeense volksdansen.

Júlia Karosi: "Ik heb me altijd afgevraagd of muziek behoort tot een van de dimensies zoals getheoretiseerd in het" standaardmodel "in de moderne natuurkunde. Ik vatte mijn subjectieve antwoord samen als de titel van dit album. Ik geloof dat het schijnbare gebrek aan dimensies van muziek te maken heeft met de uniek vermogen om ons mensen te tillen in een bestaanssfeer waar we ons niet bewust worden van tijd en ruimte. Ik geloof ook dat deze tijdloze ervaringen meestal verband houden met specifieke gebeurtenissen in ons leven, - waarbij we ons vaak niet bewust zijn van hun betekenis - de momenten waarop ons leven de moeite waard maken. Ik overwoog een aantal onvergetelijke momenten in mijn eigen leven met de programmatische titels in mijn originele composities op dit album. Rebirth reflecteert op de geboorte van mijn zoon gevolgd door Insomnia (uiteraard), Words andBeyond is een conflict tussen verbale en non-verbale uitdrukkingsvormen. Madeleine Moment is een muzikale quote van Marcel Proust's poëtische beschrijving van onvrijwillige herinnering in zijn In Search of Lost Time.

In dit album zal ik sh om een ​​"jazz-eerbetoon" te brengen aan twee van de grootste Hongaarse componisten van de twintigste eeuw, Béla Bartók en Zoltán Kodály, met arrangementen en jazztranscripties van hun werken. Ik hoop dat ze het niet erg vinden! "Júlia Karosi is een van de beste jazzvocalisten van Hongarije. Na haar afstuderen aan de Franz Liszt Music Academy in Boedapest richtte Júlia haar eigen kwartet op in 2010. Hidden Roots (uitgebracht in maart 2014 door Dot Time Records , New York) was haar tweede cd als leider en het vervolg op de succesvolle Stroller of the City Streets (uitgebracht in februari 2012 door Whereabouts Records, Japan). Hidden Roots bevat een aantal originele composities van Júlia en zoals de naam ontsnapt aan, arrangementen van Hongaarse volksliederen. ”Karosi heeft een mooie stem en ze gebruikt haar instrument met een aanstekelijk creatief kunstenaarschap. Haar album en zijn muzikale keuzes suggereren heel duidelijk dat Hongaarse tradities mijn naden zijn die wachten op de wetende mijnwerker.

tracks:

 1. Without Dimensions
 2. Rebirth
 3. Epigrams No. 7, 8
 4. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókBluebeards Castle Prologue
 5. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókMikrokosmos III, No. 92
 6. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókRomanian Folk Dances No. 3
 7. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókOutro For Romanian Folk Dances No. 3
 8. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókSorrow
 9. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókMikrokosmos IV, No. 115
 10. Only From The Purest Source Hommage á Béla BartókMikrokosmos IV, No. 113
 11. Insomnia
 12. Words And Beyond Part 1
 13. Words And Beyond Part 2
 14. Words And Beyond Part 3
 15. Madeleine Moment