© Rootsville.eu

Julian Shore (US)
tiltle: Where We Started
music: Jazz
release date: july 2020
label: Tone Rougue Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Julian Shore

© Rootsville 2020


Op "Where We Started" leidt pianist Julian Shore de luisteraar door de landschappen, zowel fysiek als emotioneel, die hem hebben gevormd. Hij stelt een band samen uit alle stadia van zijn muzikale leven, in staat om het universele over te brengen in het diep persoonlijke. De relaties tussen de muzikanten komen uit een langdurige gedeelde geschiedenis. Shore toerde, trad op en nam op met saxofonisten Caroline Davis en Oded Tzur in hun eigen groepen. Na jarenlang muziek van Shore te hebben gespeeld, stroomt drummer Colin Stranahan naadloos door de veranderende esthetiek van het album. En soms verdwijnen de muzikanten volledig in elkaar, zoals wanneer de glimmende dieptepunten van Dayna Stephens op EWI zich vermengen met de arco-bas van Edward Perez op de opener, 'Preludio'.

Het geluid van Ben Monder's gitaarboeksteunen "Where We Started", van de inleidende momenten van het album tot het afsluitende titelnummer. De gitaartitan draagt, zoals alleen hij, bij aan de sonische wereldopbouw van Shore en creëert de specifieke sfeer van elk stuk. “Eigenlijk was Ben de eerste moderne jazzartiest die ik live hoorde. Ik herinner me dat ik helemaal weggeblazen was, nooit eerder begreep ik dat Jazz op deze manier kon worden gespeeld. Op dat moment wist ik, zelfs op de middelbare school, dat ik op een dag met hem wilde werken. ' Sinds die vroege indruk hebben ze het podium vele malen gedeeld, van touren in de band van Theo Bleckmann tot optreden op jazzfestivals en daarbuiten. Het is passend dat "Preludio" de werktitel "Guitar Song" droeg; het album weerspiegelt de connectie van Shore met gitaristen, zowel als inspiratiebron als als medewerker.

Hoewel dit het eerste album van Shore is dat geen zangers bevat, blijft vocale muziek centraal staan: de band interpreteert het 16e-eeuwse madrigaal "O Vos Omnes" van de Italiaanse prins Carlo Gesualdo, evenals Gil Evans 'iconische arrangement van Gershwin's "Oh Bess, Oh waar is mijn Bess." Evans 'arrangementen vormden de benadering van Shore als componist en pianist gedurende dit hele project, vooral in het gedurfde gebruik van tegenlijnen en kleurschakeringen die soms melodieën kunnen verdoezelen. On 'Where We Started' is Shore vaak voorstander van complexe texturen en emotionele nuances over afzonderlijke regels en eenvoudige betekenissen. Evenzo werd Shore ook geraakt door Gesualdo's wanhopige terugtocht naar componeren als middel om het ondenkbare te verwerken. Gesualdo staat niet alleen bekend als componist, maar staat ook bekend om de moord op zijn familie nadat hij zijn vrouw in flagrante delicto met haar geliefde had ontdekt. De uitdaging om deze extremen binnen hetzelfde muziekstuk te houden weerspiegelt de menselijke strijd, de noodzaak om de volledige menselijke mogelijkheid te omarmen met al zijn duisternis en licht. Beide stukken dragen de weerklank van de kreet 'Oh!' Als een smeekbede naar het onbekende, een sonische manifestatie van de spirituele zoektocht naar innerlijke en uiterlijke antwoorden in het licht van deze imperatief.

Deze omhelzing van onze waargenomen gebreken weerspiegelt lessen vanaf het begin van de muzikale opleiding van Shore. Zijn mentor, Panamese pianist Danilo Pérez, bracht Shore naar Panama om op te treden en de zeldzame kans te krijgen om te leren van Wayne Shorter en zijn kwartet. Shore herinnert zich dat Pérez het belang benadrukte van 'het spelen van de delen van jezelf die je niet leuk vindt' en de bevrijdende les van Shorter dat echte originaliteit alleen kan komen door te weten wie je bent. "Hij vertelde dat het onmogelijk is om Coltrane of Miles te zijn, je hebt hun leven niet geleefd, want een origineel middel is simpelweg het creëren van muziek die uit je eigen leven komt." Deze meesters benadrukten het belang van het accepteren van alle delen van zichzelf en ze bloot te leggen door middel van muziek. "Terugkomend op dat advies tijdens het maken van deze plaat, voelde ik dat ik eindelijk een beetje begon te begrijpen wat dat werkelijk betekent."

Een nog eerdere vormende ervaring weerspiegeld in dit album was het horen van de grote Hal Crook elke week in de met rook gevulde Providence club AS220. Crook was jarenlang de leraar van Shore en dit mentorschap doemt op. Crook, wiens stuk 'Nemesis' in het midden van het album staat, is een indrukwekkend voorbeeld van onverdeelde aandacht en compromisloos muzikaliteit.

De omslagfoto van het album is van een eenzame structuur bovenop een steiger, die in scherp reliëf staat tegen een achtergrond van stuifsneeuw en rollende mist. "De natuur is altijd heilig voor mij geweest, wat volgens mij voortkomt uit opgroeien door de getijdenpoelen en kwelders." Shore nam de foto zelf in de buurt van zijn ouderlijk huis op Rhode Island en voelde dat de stilte de esthetiek van het album weerspiegelde. "Where We Started" wil de manieren verkennen waarop eenzaamheid ruimte biedt voor onderzoek. Het album nodigt ons uit om met nieuwe ogen terug te keren naar oude landschappen.

tracks:

01 Preludio
02 Winds
03 Tunnels
04 O Vos Omnes
05 Nemesis
06 Marshes
07 Oh Bess, Where's My Bess
08 Where We Started