© Rootsville.eu

Julian Taylor (Can)
tiltle: The Ridge
music: Americana
release date: july 17, 2020
label: Howlin' Turtle Inc.
promo & marketing: It's All Happening (NL) mail
info artist: Julian Taylor

© Rootsville 2020


Julian Taylor past niet in een kader. Julian Taylor, een hoofdbestanddeel van de muziekscene in Toronto en een muzikale kameleon, is gewend om het de afgelopen twee decennia in de loop van 10 albums op te schudden. Van West-Indische en Mohawk-afkomst maakte Taylor voor het eerst naam als frontman van Staggered Crossing, een Canadese rockradio in de vroege jaren 2000. Tegenwoordig staat de soulvolle zanger / gitarist misschien op het podium om op een avond met zijn gelijknamige band te spelen en geëlektrificeerd ritme en bluesglorie te verspreiden, en de volgende keer zal hij optreden op een folkfestival met een boeiende solo singer-songwriterset. De soulvolle blues, ritmische soul, rootsy rock riffs en troubadour-achtige folksongs die zijn muziek vormen, zijn de moeite waard om je drukke leven in de wacht te zetten. Bij alles wat hij doet, heeft Taylor zijn eigen pad bewandeld, genre-vrije muziek gemaakt met een vrijgevigheid van geest en een sterk geloof in de helende krachten van zang.

De reis van Taylor begon in een muzikaal artistiek gezin: zijn vader speelt klassieke piano, terwijl zijn neven aan beide kanten van zijn familie zingen en spelen, en zijn oom is de dirigent van de Nathaniel Dett Chorale, die zich richt op afrocentrische vocale muziek. Taylor begon piano op 5-jarige leeftijd en leerde akoestische gitaar tijdens kampvuren in de zomer. In 1995, terwijl hij nog op de middelbare school zat, vormde hij de band The Midnight Blues en begon hij open podia te spelen in North Toronto. Die band veranderde in Staggered Crossing die in 1997 bij een publishing deal tekende, en hun titelloze debuut, uitgebracht in 2001, bracht vier rockradio-singles voort, waaronder de top 10-hit "Further Again".

Toen Staggered Crossing in 2007 in der minne uit elkaar ging, begon Taylor opnieuw als soloartiest met twee albums met meer geworteld materiaal, terwijl hij het uitprobeerde op het coverbandcircuit in kleine steden in Ontario. In 2014 lanceerde hij de Julian Taylor Band en deze keer waren alle weddenschappen uitgeschakeld: alle talloze invloeden van Taylor lagen op tafel, waarbij meesterlijke vintage geluiden meesterlijk werden gecombineerd en geüpdatet die hem inspireerden om gedurfde, innovatieve nieuwe nummers te creëren. Moderne pop, vintage R&B, soepele soul en de rock'n'roll swagger waar hij bekend om stond, waren allemaal verbonden met een intense toewijding aan knutselen en een verzameling van enkele van de beste muzikanten van Toronto. JTB heeft tot nu toe drie studioalbums - hun veelgeprezen debuut Tech Noir, uitgebracht in 2014, de dubbele plaat Desert Star twee jaar later uitgebracht en de veelgeprezen Avalanche van 2019 - en zijn niet van plan om te vertragen, hoewel Taylor in 2020 zijn solocarrière opnieuw bezocht met 2020's contemplatief "The Ridge".

Het eerste nummer en het titelnummer ‘The Ridge’ openen het album rechtstreeks in de kern van Taylor's songwriting en leiden ons door jeugdherinneringen aan zijn grootouders Maple Ridge Farm. The Ridge, samengesteld uit acht diep intieme nummers, werd mede geproduceerd door Taylor en jarenlange medewerker Saam Hashemi, gemixt door Hashemi, gemasterd door Noah Mintz; en opgenomen in de studio van alt-country stalwarts Blue Rodeo, The Woodshed. Elk nummer op The Ridge vertegenwoordigt een akoestisch gedreven mix van stijlen die Taylor's bereik weerspiegelt als een creatieve kracht die voortbouwt op de sjablonen die zijn gesmeed tijdens zijn tenure fronting-collectief Staggered Crossing, evenals de funk- en R & B-gedreven stichting Julian Taylor Band.

tracks:

01 The Ridge
02 Human Race
03 It's Not Enough
04 Over The Moon
05 Ballad Of A Young Troubadour
06 Be With You
07 Love Enough
08 Ola, Let's Dance