© Rootsville.eu

Justin Varnes (US)
tiltle: Survival Instinct
music: Jazz
release date: 2019
info artist: Justin Varnes
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2020


Drummer Justin Varnes ontwikkelde zijn carrière in New York, op tournee met Icon Phoebe Snow, met wie hij op de Roseanne Barr Show speelde met Michael McDonald, Madison Square Garden en het "World Café" van National Public Radio. Hij trad ook op met jazzgrootheden en studeerde op de nieuwe school.

Justin woont nu in Atlanta en is een uitstekende sideman voor rondreizende artiesten, evenals een veelgevraagde componist, arrangeur en bandleider. Justin heeft opgetreden met Mose Allison, Wessell Anderson, Kenny Barron, Peter Bernstein, Don Braden, Ann Hampton Callaway, Five for Fighting, Gavin DeGraw, Victor Goines, Wycliffe Gordon, Vincent Herring, Kevin Hays, Kevin Mahogany, Tony Monaco, Earl Klugh , Marcus Printup, Bob Reynolds, Lew Soloff, David Sanchez, Ira Sullivan, Sachal Vasandani en Jimmy Vivino.

Survival Instinct: the Evilution of the Pack is een album dat is ontworpen om een specifiek, maar fundamenteel menselijk instinct te benadrukken dat ervoor zorgt dat we gewelddadig tegen elkaar zijn en tegelijkertijd wijzen op manieren om deze neigingen te overwinnen en ons samen te brengen.

"Fergimore Island, TX Blues" is een blijk van steun voor de gemeenschappen die zijn verwoest door de dood van Afro-Amerikanen door politieagenten in verschillende steden in een korte tijd, maar ook een steunbetuiging voor de vele politieagenten die ons dienen en beschermen die niet genoeg nationale aandacht krijgen.

"Tout Le Monde Aime La France" is geschreven voor Frankrijk, nadat ze het slachtoffer waren geworden van verschillende aanvallen gedurende een paar maanden. De melodie van het nummer heeft verschillende knikken naar jazzmuzikanten die in Frankrijk hebben gewoond of opgenomen. Many Sons benadrukt hoeveel religies die gewelddadig tegenover elkaar zijn geweest, eigenlijk uit dezelfde overtuigingen zijn geboren. John Coltrane inspireerde deze compositie.

"Thread (for Bryan Stow)" vergelijkt de absurditeit van geweld door het dragen van verschillende teamkleuren met andere 'packs' zoals religie en politiek."Red Mouse Blue Mouse" is een "plattelandsmuisstadmuis" -commentaar op politiek. Bas speelt de rol van plattelandsmuis, terwijl piano stadsmuis speelt. Ondanks hun diverse achtergronden, ontvouwt zich een intelligente, sympathieke dialoog. Pulse ondersteunt de LGBT-gemeenschap na de aanval op de Pulse-nachtclub.

"Emanuel" beschrijft de aanval en de daaropvolgende genezing van de Emanuel-kerk in Charleston, SC. De aanval was bedoeld om de gemeenschap te verdelen, maar in plaats daarvan bracht het hen dichter bij elkaar. Het album wordt verdeeld door een Prelude, Interlude en Postude die de thema's introduceert die in het album worden gebruikt en de "National Anthem" en "Lift Evr’y Voice and Sing" gebruikt om commentaar te leveren op de strijd voor gelijkheid in Amerika.

tracks:

01. Prelude
02. Fergimore Island, TX Blues
03. Tout Le Monde Aime La France
04. Many Sons
05. Interlude
06. Thread (for Bryan Stow)
07. Red Mouse Blue Mouse
08. Pulse
09. Emanuel
10. Postlude

musicians:

Mark Rapp: Trumpet
Luke Weathington: Alto
John Sandfort: Tenor
Nick Rosen: Piano
Kevin Smith: Bass
Justin Varnes: Drum Set