© Rootsville.eu

Justin Wells (US)
tiltle: The United State
music: Roots
release date: august 28, 2020
label: Singular Recordings
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Justin Wells

© Rootsville 2020


Justin Wells is een Amerikaanse country- en rootsrock singer-songwriter. Tot op heden heeft Wells één soloalbum uitgebracht, "Dawn in the Distance" uit 2016. Ook bracht hij vier albums als singer-songwriter en ritmegitarist voor de zuidelijke rockband "Fifth on the Floor".

Wells begon nummers te schrijven en op te treden op de middelbare school. Hij verhuisde in 2005 naar Lexington, Kentucky om een band op te richten, en een jaar later richtte hij "Fifth on the Floor" op. Met deze band brachten ze in eigen beheer twee albums uit, "The Color of Whiskey" (2007) en "Dark and Bloody Ground" (2010). In 2013 brachten ze hun derde volledige album uit, "Ashes & Angels", geproduceerd door meerdere Grammy-winnende producer en artiest Shooter Jennings In januari 2015 kondigde de band aan dat ze uit elkaar gingen.

Deze "The United State" is zo Justin's tweede realisatie als solo artiest. In deze "The United State" komt hij politiek, ras en religie te overstijgen en maak hij gebruik van iets veel diepers en meer tijdloos. Als producer opteerde Justin voor Duane Lundy. Het resultaat is een album mert daarop 12 zorgvuldig geselecteerde songs die met een aangeboren menselijkheid items als vreugde, verdriet, extase, pijn, hoop en angst komen te verenigen.

Het schrijven van het album was een langzamer en opzettelijker proces dan Wells ooit had meegemaakt, en de opname sessies verliepen op een vergelijkbare methodische manier. Na opener You'll Never Know, Dear, How Much I Love You" dat een etherische instrumentale beweging uitstraalt krijgen we met ‘The Screaming Song’, een bitterzoete meditatie over het wonder en de terreur die onze intrede in deze wereld vergezelt. "No Time For A Broken Heart" herinnert ons aan de speelse countryfunk van ‘Cripple Creek'. Het luidruchtige "Never Better" leert ons het verschil tussen lust en liefde op de harde manier.

Zo uitbundig als de eerste is, is er een duidelijke rijping op de tweede helft van het album, waarin de adolescentie wordt gevonden plaats maken voor volwassenheid. Het soulvolle "After The Fall" en het met rhythm 'n blues geïnfecteerde "It’s All Work Out" genieten van de kracht van volwassen liefde, terwijl het luchtige ‘"Temporary Blue’ en de aansturende "Walls Fall Down" reflecteren op de groei en
verantwoordelijkheid die hoort bij het stichten van een eigen gezin, en de hypnotiserende 'Ruby' en het dromerige "The Bridge" benader de dood met een kalme acceptatie en ga vredig over van dit leven naar het volgende.

tracks:

 1. You'll Never Know, Dear, How Much I Love You (0:48)
 2. The Screaming Song (3:32)
 3. No Time for a Broken Heart (3:25)
 4. Some Distance from It All (4:08)
 5. Never Better (3:47)
 6. After the Fall (5:07)
 7. It'll All Work Out (3:27)
 8. Temporary Blue (3:38)
 9. Walls Fall Down (4:09)
 10. Ruby (3:30)
 11. The Bridge (3:22)
 12. Farewell, Mr. Hooper (0:20)