© Rootsville.eu

JW-Jones (Can)
tiltle: Sonic Departures
music: blues
release date: august 14, 2020
label: Solid Blues Records
promotion: Sarah French Publicity
info artists: JW-Jones

© Rootsville 2020


JW-Jones is een Canadese bluesmuzikant, die net als de meeste muzikanten van zijn land veel maar dan ook veel te weinig aan bofd komen in ons land. Hij werd genomineerd voor de Juno Award in 2015, Billboard magazine Top 10 Selling artiest en winnaar van de International Blues Challenge voor "Best Self-Produced CD Award" voor zijn release 'High Temperature' in 2017.

Jones' eerste platencontract werd in 2000 getekend bij "CrossCut Records", die zijn eerste zeven cd's in Europa uitbracht. Hij was de eerste artiest die tekende bij het Northern Blues Music-label in Toronto en bracht zijn eerste zes opnames uit met het label. Jones heeft ook samengewerkt met "Ruf Records" en "Blind Pig Records". Hij heeft negen studioalbums en één livealbum uitgebracht. Deze "Sonic Departures" is zijn nieuwste release die zal uitkomen op 14 augustus.

"Sonic Departures" bevat 9 tracks met daarin enkele klassiekers ook wel originals die hij voor de eerste keer uitbrengt. Voor de opnamen van dit album beschikte hij over een een 17-koppige band met een 13-delige blazerssectie. Een album da tmede door deze grote bezetting veel voller klinkt dan de meeste blues albums. Ook vrouwlief Britt werkte mee aan het album waardoor de door haar gebrachte harmonieën toedragen aan de sfeer van jump en swing bluesjes.

Opener "Blue Jean Jacket" heeft een monotone intro maar eens de voltallige band invalt is het hek meteen van de dam. Een nummer als "Same Mistakes" klinkt mede door de blazers ineens veel soulvoller. Uit het retro hoekje diepte JW-Jones "Bye Bye Love" van de Everly Brothers op en brengt het nummer zo tot een swing statement dat kan tellen. Soul en soul op "Snatchin’ It Back" en een wonderbare big band bewerking van Guitar Slim 12-bar bluesje "The Things That I Used To Do". Als toetje krijgen we nog het jazzy "When It All Comes Down" en jawel, dit voelt goed in deze donkere Covid-19 periode.

tracks:

01. Blue Jean Jacket
02. Same Mistakes
03. Ain’t Gonna Beg
04. Drowning On Dry Land
05. Bye Bye Love
06. Snatchin’ It Back
07. It’s Obdacious
08. The Things That I Used To Do
09. When It All Comes Down