© Rootsville.eu

Kasperi Sarikoski (Fin)
tiltle: 3+1
music: Jazz
release date: october 23, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Kasperi Sarikoski

© Rootsville 2020


Op 23 oktober brengt de Finse trombonist en componist Kasperi Sarikoski zijn tweede album uit als bandleide. Een vervolg op Sarikoski's debuutalbum Essence uit 2015, 3 + 1 bevat een unieke instrumentatie van trombone, bas en drums met de toevoeging van een begeleidingsinstrument, piano, op slechts één nummer - vandaar de naam van het album 3 + 1. Deze instrumentatie geeft het album een ​​uitgesproken geluid, terwijl het overvloedige samenspel tussen het trio de contrasterende persoonlijkheden van de leden onthult. De nummers op deze release, allemaal originele composities van Sarikoski, zijn beïnvloed door hedendaagse jazzplaten van de 21ste eeuw. 3 + 1 met Sarikoski op trombone naast de Chileense bassist Simón Willson en de Italiaanse drummer Francesco Ciniglio. Voor het vijfde nummer van het album wordt het ensemble vergezeld door pianist Christian Li.

Het maken van een trio-opname van deze aard was al jaren een opwindend vooruitzicht voor Sarikoski, merkt de componist op: "Alleen hoornist zijn zonder de begeleiding van een pianist of gitarist brengt veel verantwoordelijkheid en daagt je uit om manieren te vinden om de luisteraar te behouden. geboeid van track tot track. " Uiteindelijk bereikt de groep een vol en natuurlijk geluid, waarbij elke speler de volgende complimenteert met een doordachte dynamiek en geweldige ritmische en melodische scherpte.

Sarikoski en Ciniglio ontmoetten elkaar voor het eerst in 2017 als studenten aan The Juilliard School, waar ze elkaars spel goed leerden kennen. De drie muzikanten speelden voor het eerst samen in Smalls Jazz Club als onderdeel van Francesco's ensemble. De componist had gastpianist Christian Li ontmoet ver voor zijn aankomst in New York, de twee hadden elkaar ontmoet op de 2011 IASJ (International Association of Schools for Jazz) conferentie in 2011.

Het album begint met "The Opening", waarmee de onmiskenbare samenhang tussen de drie instrumentalisten op het album wordt aangetoond. Het album vervolgt met “Great Lawn Oval”, een eigentijds stuk met een vreemde tijdmeter en een ietwat folkachtige melodie. De trombonist demonstreert zijn verbluffende vaardigheid op zijn instrument en schetst harmonische progressies door middel van soulvolle melodielijnen, die teruggrijpen naar Ornette Coleman's filosofie van harmelodics.

In "Onward and Upward" speelt pianist Chrisian Li een prominente rol. Li zorgt halverwege het album voor een dramatische dynamische verschuiving en opent het stuk met donkere harmonische mijmeringen van zijn toetsenbord. Li begeleidt Sarikoski tijdens een gepassioneerde solo en begint vervolgens aan zijn eigen melodische uitvinding voordat hij terugkeert naar de melodie van het stuk. "Leonard Street" werd gecomponeerd door Sarikoski terwijl hij Kerstmis alleen doorbracht in Tribeca, een eenzaam gevoel ingekapseld door de weemoedige, lyrische melodie van het deuntje.

Het ensemble schakelt over op de felgekleurde “Wide Lanes”. Ciniglio valt in een gebroken swing terwijl Willson vurig loopt en de soepele melodische refreinen van de componist worden vermeden van zijn hoorn. Willson verkent de harmonische en ritmische structuur van het nummer op een wonderbaarlijk welsprekende solo. Na een tedere inleiding van Sarikoski presenteert de groep een warme ballad met “Such Sweet Sorrow”. De titel, een citaat uit Shakespeare's Romeo en Julia, reflecteert op het afscheid nemen van een geliefde en de zekere zoetheid die ontstaat te midden van het verdriet dat gevoeld wordt op zulke oprechte momenten.

tracks:

01 The Opening
02 Great Lawn Oval
03 Birchwood
04 Slow Morning Coffee
05 Onward and Upward
06 Leonard Street
07 Such Sweet Sorrow
08 Wild Lanes (Alter-take)