© Rootsville.eu

Kat Riggins (US)
tiltle: Cry Out
music: Blues
release date: august 14, 2020
label: Gulf Coast Records
radio promotion: Rick Lusher (mail)
info artist: Kat Riggins


© Rootsville 2020


Het was in het voorjaar van 2015 dat we tijdens een 4-daagse mini tour kennis kwamen te maken met deze Kat Riggins. Een spring in 't veld die mede door haar enthousiasme ons dadelijk mocht bijtellen bij haar schare fans. Een opmerkelijke verschijning die tevens door haar vriendelijkheid een onuitwisbare indruk kwam na te laten. Meer dan interessant toen was ook haar begeleidingsband "Blues Revival" met als hotspot fiddler Eric Bindman. Voor mezelf een eerste keer maar helaas ook de laatste maal dat we hem aan het werk zagen.


photo Kat Riggins (2015) © Rootsville

We bleven haar uiteraard volgen op de helaas wat schare concerten hier in België. Zo zagen we haar ook in Frankrijk op "Bay-Car Blues" tijdens de editie 2017. Toen samen met Marquise Knox als de "New Blues Generation" en ook in Frankrijk vielen ze met bosjes voor Kat Riggins. In 2018 bracht ze het album "In The Boy's Club" uit maar tegen Kerstmis van dat jaar kwam ze ons nog extra te verblijden toen een gesigneerde Kerstsingle in de bus viel die werd opgenomen in de studio "Tub Thumper Records" van Bird Stevens.

Je kan stellen dat haar moto "The Only Way Is Up" is want met haar nieuwe album "Cry Out" klom ze op het gebied van label op tot bij het Nederlandse "Gulf Coast Records", een label dat in 2018 werd opgericht door Mike Zito en Guy Hale. Sterker nog want er is ook een opmerkelijke aanwezigheid op dit album van Mike Zito als componist en producer. Op 5 tracks is er ook de samenwerking met de Nederlandse stringbender Steve Van der Nat en twee daarvan is ook Andreas Carre opgenomen bij de credits. Voor zowel Steve als Andreas is het normaal omdat ze beiden ook Kat begeleiden wanneer ze in Europa is. Mike Zito is dan weer andere koek omdat hij zich de laatste jaren ook nadrukkelijk komt te profileren als producer.


photo Kat Riggins (2017) © Rootsville

13 tracks vinden we terug op deze "Cry Out" en meteen met opener "Son Of A Gun" kan je de stevigere signature van een Mike Zito Opmerken. Titeltrack "Cry Out" manifesteert zich dan weer als een echt bluesje. Op "Meet Your Maker" wordt mede door het toevoegen van een blazers sectie en de grooves van bassist Doug Byrkit de "Funk" leven in geblazen. Dat Kat Riggins niet vies is van diverse stijlen weten haar fans ondertussen ook al en alvorens de soul met enig Gospel attitude er in de brengen met "Heavy" krijgen we nog eerst een stukje Canadees Gospelpop interludium met "Put Your Hand in the Hand" van Gene MacLellan. Een beetje verdammte spielerei mag altijd wel.

Nummers als "Catching Up" en "Can You See Me Now" zijn dan weer van eerder "stevigere" aard en ook het bluesrock-gehalte is nadrukkelijk aanwezig zoals op "Burn It All Down". Afsluiter van deze "Cry Out" is de donkere ballad "The Storm", een nummer met een hoog "Tante Tina" gehalte en nu maar hopen dat de concerten weer zo vlug mogelijk toegankelijk worden.

tracks:

 1. Son Of A Gun
 2. Cry Out
 3. Meet Your Maker
 4. Catching Up
 5. Truth
 6. Hand In The Hand (Interlude)
 7. Heavy
 8. Wicked Tongue
 9. Can You See Me Now
 10. Burn It All Down
 11. On It's Way
 12. No Sale
 13. The Storm