© Rootsville.eu

Katchie Cartwright (US)
tiltle: Rainy Afternoon
music: Jazz
release date: september 18, 2020
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Katchie Cartwright

© Rootsville 2020


"Rainy Afternoon" is een buitengewoon document van Cartwright's jarenlange interesse in Braziliaanse muziek, een pad op een reis die deze artiest ertoe heeft gebracht een breed scala aan muzikale genres na te jagen in haar veelgeprezen releases. Cartwright toonde haar vocale jazz-bekwaamheid op Live! Bij de Deer Head Inn. Haar debuutalbum uit 1994 was een live-debuut in een legendarische jazzclub in Delaware Water Gap, Pennsylvania, waar Cartwright opgroeide. Ze verdiepte zich diep in de liedboeken van John Cage met haar jazzkwintet in La Faute de La Musique, en werkte samen met Indiase muzikanten in improvisaties op de poëzie van Lawrence Ferlinghetti in A Mumbai of the Mind. Cartwright bleef spreken tot haar immense bereik als muzikant en verdiepte zich in wat ze noemde "geweldig mondiaal liedboek" -repertoire over Tales & Tongues, zingend in het Portugees, Italiaans, Frans, Spaans, Jiddisch en Ladino. Nu is Katchie verheugd om Rainy Afternoon uit te brengen, een meditatie over Braziliaanse jazz en choro, waarvoor ze terugkeert naar haar eerste instrument, de fluit.

Toen hij opgroeide, absorbeerde Katchie veel muziekstijlen. Haar moeder, een Broadway-zangeres, danseres en actrice, en haar vader, een piloot, lieten haar een breed scala aan geluiden horen die deden denken aan hun eigen ervaringen en reizen - van de bebop van Charlie Parker tot de Nigeriaanse drums van Babatunde Olatunji. Ergens in die brede waaier van invloeden was een doos met Braziliaanse lp's van haar grootvader, waaronder João Gilberto's vroege bossanova-opnames en Dori Caymmi's gezaghebbende interpretaties van samba. Katchie bleef maar terugkeren naar die muziek in de collectie van haar grootvader, en naar de Braziliaanse muziek die het vertegenwoordigt. Jaren later vestigde klarinettiste Anat Cohen haar aandacht op choro, een innemende stijl ontwikkeld in het 19e-eeuwse Rio de Janeiro. “Choro deelt wortels met vroege jazz”, zegt ze, “en toch klinkt het totaal anders. Het gevoel is diep Braziliaans, maar het is ook ondeugend, net als bebop. " Door een gevoel van verbondenheid te vinden in de levendige choro-traditie, werd de inspiratie voor Rainy Afternoon geboren.

Deze betoverende release begint met de warme verfijning van Paulo Moura's "Tarde de Chuva (Rainy Afternoon)". Dit nummer zet de toon voor een album vol geweldige wisselwerking tussen de vier virtuoze muzikanten. De fluit van Katchie klinkt prachtig ongeremd, de lijnen zijn prachtig verweven met die van Marco's gitaar en Jan's accordeon. Het album gaat verder met een andere choro, Zequina Abreau's "Tico-Tico no Fubá (Sparrow in the Cornmeal)". Deze compositie, iets meer dan een eeuw geleden geschreven, is alom gecoverd door musici met veel stilistische overtuigingen, waaronder Charlie Parker, pianokoning James Booker uit New Orleans en de Cubaanse bandleider Frank "Machito" Grillo uit het mambo-tijdperk. Katchie's versie van dit klassieke deuntje rijdt in een meer ontspannen tempo, maar behoudt veel van Machito's trots assertieve houding. De fluit van Katchie zweeft over de ritmische basis van het nummer, verschaft door Fleming en Augustinis, en doet denken aan de mus uit de titel van de melodie.

De tweede helft van het album duikt in de manieren waarop het geluid van jazz is gedestilleerd in en beïnvloed door Braziliaanse tradities, en vice versa. "Caminho de Casa (On the Way Home)" is een betoverend stuk uitgevoerd door de Braziliaanse pianist en componist Nelson Ayres wiens muziek fungeert als een poort tussen de twee trotse tradities die op deze release worden verkend. Santos, die deze compositie voor het eerst introduceerde bij Katchie, is prominent aanwezig in het stuk, terwijl hij ook de belangrijkste compingverantwoordelijkheden op zich neemt in afwezigheid van Flemming. De meer ingetogen trio-setting zorgt voor een teder landschap waar Katchie's soepele toon in kan leven; Santos verstrengelt zich harmonieus met Katchie's meesterlijke melodische uitvinding, terwijl Augustinis clave biedt samen met gevoelige reacties en reacties op de andere twee spelers. Rainy Afternoon wordt afgesloten met een trio-vertolking van 'Groovy Samba', een pittige compositie van Cannonball Adderley's album 'Cannonball’s Bossa Nova' uit 1962, waarin de saxofonist naast het Bossa Rio Sextet uit Brazilië met Sergio Mendes op piano te zien was. Hier kanaliseert Katchie een deel van de soulvolle, bluesachtige altsaxofoon van Cannonball naast de diep groovende ritmesectie van Santos en Augustinis.

tracks:

01 Tarde De Chuva
02 Tico Tico No Fuba
03 Caminho de Casa
04 Groovy Samba