© Rootsville.eu

Kemuel Roig (CU)
tiltle: Genesis
music: Jazz
release date: august 14, 2020
label: Cuban Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kemuel Roig

© Rootsville 2020


Na 8 jaar toeren met de illustere trompettist Arturo Sandoval, stapt pianist en componist Kemuel Roig op met Genesis. Zijn vijfde opname en debuut jazzuitje, Genesis bevat de Cubaanse virtuoos naast Randy Brecker, Chris Potter, Ed Calle, Alain Perez, Julio Padron, Joel Hernandez, Milton Sesenton en Mercy Brass. "Genesis" is een zeer persoonlijke opname voor Kemuel Roig, die in 2002 op 12-jarige leeftijd vanuit Camaguey, Cuba, naar de Verenigde Staten kwam. Vele jaren in de maak is het project Roig's persoonlijke weerspiegeling van deze verhuizing. "Genesis demonstreert de reis van mijn leven tot nu toe en is een getuigenis van een leven dat ik heb doorgebracht met het leren over de muziek waar ik van hou en diep respecteer: jazz." De albumtitel is letterlijk bedoeld, aangezien het album Roig's Cubaanse roots en tradities laat zien.

Hoewel "Genesis" de eerste officiële jazzopname van Roig is, is hij verre van een nieuwkomer op het toneel. In de loop van zijn 18 jaar in Miami heeft Roig zich gevestigd als een first-call pianist en arrangeur wiens cv opnamesessies en live-dates biedt met onder meer Al Di Meola, Isaac Delgado, Brian Lynch, Giovanni Hidalgo en Aymee Nuviola, onder anderen . Na het uitbrengen van vier eerdere werken die goed werden ontvangen in New Age- en christelijke muziekkringen, is Genesis zijn meest volledig gerealiseerde project tot nu toe.

Bij het luisteren naar "Genesis" worden luisteraars getrakteerd op bijna een biografie van Roig, die zeven van de tien composities schreef. Randy Brecker maakt een gastoptreden op "Conversation", een van Roig's meest geliefde liedjes en een die hij regelmatig in zijn live-optredens opneemt. "Kendrick (gezegend kind)" is een tedere Bolero die bijna onmiddellijk na de geboorte van Roig's zoon is geschreven. "Midnight Impromptu" is een oogverblindend intermezzo in "Cafe con Leche", een ode aan zijn geboorteland. Beginnend als een Cha-Cha-Cha, ontwikkelt deze pakkende oorworm zich tot een zoon met een pianotumbao.

Veel van Roig's composities zijn geïnspireerd op het christendom. Het titelnummer, "Genesis 41 (Recurring Dream)", is geïnspireerd door Joseph, de "dromer wiens dromen altijd speciale boodschappen van God hebben", terwijl het filmische "All For You" Roig's persoonlijke toewijding aan God is met orkestrator Milton Sesenton. "The Prayer" is voorzien van zanger Joel Hernandez en is Roig's laatste toewijding aan God.

Roig selecteerde zorgvuldig de drie niet-originele liedjes; elk van hen vertegenwoordigt een cruciaal onderdeel van zijn muzikale ontwikkeling. "All God’s Chillun Got Rhythm", met Latin GRAMMY-winnende tenorsaxofonist Ed Calle en de krachtige geluiden van Mercy Brass. "Pare Cochero" is een directe verwijzing naar zijn Cubaanse roots, aangezien het een klassieke compositie is die overal bij de Cubanen algemeen bekend is. Met de iconische Cubaanse trompettist Julio Padro, zanger Alain Perez en nogmaals, Mercy Brass, demonstreert 'Pare Cochero' de danzon en evolueert door zoon cubano, een stijl die voortkomt uit een mix van Spaanse en Afrikaanse afkomst tot de moderne rand van Timba. Roig's behandeling van 'Inner Urge' bevat Chris Potter en wordt uitgevoerd op Genesis in een Afro-Cubaans 6/8 gevoel.

Op Genesis brengt Kemuel Roig niet alleen een ode aan God, maar ook aan de vele muzikale helden die hem onderweg hebben geholpen. “Ik eer de muzikanten die ik persoonlijk heb mogen ontmoeten en ben dankbaar voor degenen die ik door de jaren heen ontelbare uren heb beluisterd en geanalyseerd.

tracks:

01 All God's Chillun Got Rhythm
02 Genesis 41
03 Pare Cochero
04 Inner Urge
05 Conversation
06 All For You
07 Midnight Imprompu
08 Cafe Con Leche
09 Kendrick (Blessed child)
10 The Prayer