© Rootsville.eu

Kenny Kotwitz & The LA Jazz Quintet (US)
tiltle: When Lights Are Low
music: Jazz
release date: august 01, 2020
label: PM Records
promotion: Jazz Promo Services
info artist:
Kenny Kotwitz

© Rootsville 2020


Een paar jaar geleden organiseerde producer Peter Maxymych, een grote fan van het Art Van Damme Quintet, een groep om het klassieke geluid voor The Montreal terug te brengen Sessies. Die release bevatte een van de weinige studenten van Van Damme, accordeonist Kenny Kotwitz. Nu, tijdens de honderdste verjaardag van Van Damme's geboorte, het LA Jazz Quintet is georganiseerd met Kotwitz en biedt naast zijn accordeon kleurrijke arrangementen.

Gevuld met studio- en jazzveteranen, die elk een eindeloos aantal credits hebben, bestaat het LA Jazz Quintet uit Kotwitz, gitarist John Chiodini, vibrafonist Nick Mancini, bassist Chuck Berghofer en drummer Kendall Kay. Hoewel alle muzikanten superieure solisten zijn, ligt de nadruk overal When Lights Are Low staat op het geluid van het ensemble, de mix tussen de instrumenten en ontspannen tempo's.

De inventieve en subtiele arrangementen zorgen ervoor dat de melodische voorsprong naadloos tussen accordeon, vibes, gitaar en bas wordt doorgegeven. Onder de liedjes dat de groep nieuw leven inblaast en opbeuren zijn Benny Carters 'When Lights Are Low', 'Skylark' (uitgevoerd als jazzwals), 'Cry Me A River', 'Crazy She Calls Me', 'Darn That Dream', 'Harlem Nocturne' en 'Mood Indigo'. Elke voorstelling leidt logischerwijs naar de volgende met het sfeervolle en vaak beklijvende ensemble geluid van het LA Jazz Quintet op de voorgrond.

Art Van Damme (1920-2010) was de gangmaker onder de jazz-accordeonisten. Hij zat 15 jaar in de staf van NBC en begon in 1947 een groep te leiden werd geïnspireerd door het George Shearing Quintet maar met zijn accordeon in plaats van de piano. Het Art Van Damme Quintet heeft gedurende zijn 35-jarig bestaan ​​tientallen gemaakt populaire opnames. Kenny Kotwitz, die rechtstreeks van Van Damme leerde, werd in 1966 een drukke studiomuzikant in Los Angeles en, naast zijn werk op accordeon, is arrangeur-componist en pianist geweest in talloze settings. Hij werkte onder meer met Michel Legrand, Dave Grusin, Johnny Mandel, Ray Brown en Joe Venuti, die verschillende eigen records leidde en het album Art Van Damme and Friends uit 1983 opnam met zijn idool.

When Lights Are Low is een heerlijk en zacht uitje waarvan je je gemakkelijk kunt voorstellen dat Art Van Damme ervan geniet.

tracks:

1. When Lights Are Low
2. Skylark
3. Cry Me A River
4. Estate Summer
5. When Sunny Gets Blue
6. Crazy She Calls Me
7. Darn That Dream
8. Harlem Nocturne
9. Manhattan
10. Mood Indigo
11. Polka Dots And Moonbeams
12. Stairway To The Stars
13. When Lights Are Low (Reprise)

musicians:

Kenny Kotwitz - Accordion and Celeste
John Chiodini - Guitar(s)
Nick Mancini - Vibraphone
Chuck Berghofer - Upright bass
Kendall Kay - Drums and Percussion