© Rootsville.eu

Kiki Valera (CU)
tiltle: Vivencias en Clave Cubana
music: Latin Jazz
release date: 2019
label: Origin Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kiki Valera

© Rootsville 2020

 

Op "Origin Records" werd op 18 oktober 2019 het debuut-soloalbum van Cubaanse cuatro-meester Kiki Valera uitgebracht. "Vivencias en Clave Cubana" combineert het virtuoze talent van Kiki met traditionele Cubaanse muziek en jazzgevoeligheden. Valera's all-star ensemble omvat de wereldberoemde Cubaanse zanger Coco Freeman, trompettist Alexis Baró, bassist José J. Alayo, Pedro Vargas op congas en bongos, Joshuah de Jesús en Steve Guasch op coros en Yanill Nario op bas en coros op geselecteerde tracks . Carlos Cascante, een van de leidende zangers in het GRAMMY Winning Spanish Harlem Orchestra, leent zijn zang ook op één nummer.

"Vivencias en Clave Cubana" is het debuut als leider en zo brengt Kiki een legendarische muzikale erfenis die een eeuw beslaat. Kiki is de oudste zoon van het beroemde La Familia Valera Miranda-septet. De Familia Valera Miranda is een van de belangrijkste leveranciers van de Son Cubano - een genre van muziek en dans dat zijn oorsprong vond in de hooglanden van Oost-Cuba in de late 19e eeuw en populair werd gemaakt door Buena Vista Social Club. Een familiezaak, de groep bestaat uit wijlen Félix Valera Miranda die zong en speelde gitaar en zijn vrouw Carmen, die maracas speelt. Hun zonen - Raúl, Ernesto en natuurlijk Enrique (Kiki) spelen respectievelijk bas, bongos en cuatro.

Op "Vivencias en Clave Cubana" presenteert Kiki Valera een eigen geluid omdat hij traditionele Cubaanse muziek combineert met jazz-elementen. Het was al op jonge leeftijd duidelijk dat Kiki een virtuoos was. Terwijl een student aan het Conservatorio Esteban Salas in Santiago de Cuba, raakte Kiki zo verliefd op het cuatro dat het zijn primaire instrument werd. De Cubaanse cuatro verschilt van de Cubaanse tres, die meestal wordt gevonden in traditionele Cubaanse muziek, omdat het een extra paar snaren heeft (in totaal 8 snaren gegroepeerd in sets van 2). Na verloop van tijd ontwikkelde Kiki zijn eigen unieke techniek van spelen, stemmen en vingerzetting. Hoewel het conservatorium geen jazzles gaf, werd Kiki verliefd op de muziek toen hij cassettebandjes hoorde van Pat Metheny, Wes Montgomery en Chick Corea. Deze vroege blootstelling aan jazz had een grote invloed op zijn speelstijl en onderscheidde hem van de andere cuatro-spelers van zijn tijd.

Het debuut van Kiki Valera, nu gevestigd in Seattle, toont zijn unieke aanpak in de loop van twaalf nummers. Coco Freeman, de beroemde Cubaanse zanger, voegt zich bij Kiki en zijn dynamische ensemble aan dit project dat wordt geprezen als een instant klassieker en een "historische gebeurtenis" door Raul da Gama van Latin Jazz Network. De muziek, die volledig is gecomponeerd door Valera en Freeman (met uitzondering van één nummer dat is geschreven door Félix Valera Miranda), varieert van guaracha, bolero, son cubano en trova-muziek en toont Kiki's immense talent bij elke beurt. Cuba's traditionele muziek kent een geschiedenis van constante evolutie vanaf het allereerste begin en Kiki Valera's Vivencias en Clave Cubana gaat onbetwistbaar door in deze geest.

tracks:

01 Mi Son
02 El Caballo du Coringo
03 El Perro de Juan
04 Ferecia
05 Se Quema la Cumbambá
06 Desenfreno
07 Déjame al Menos
08 Homenaje a Panchita
09 Para Continuar
10 El Sinsonte
11 Vivencias
12 Berenjena Y Quimbombó
13 Mi Son (Radio Edit)