© Rootsville.eu

King Solomon Hicks (US)
tiltle: Harlem
music: Blues
release date: 2020
label:
Provogue Records
info artist: King Solomon Hicks

© Rootsville 2020

 

"King Solomon Hicks" is een rijzende ster in de bluesgame wiens debuutalbum, Harlem, die vers van de pers is. Slechts 24 jaar oud, is Hicks al een krachtige zanger, gitarist, songwriter en tolk die een uniek geluid heeft ontwikkeld dat zowel fris als vertrouwd is.


photo King Solomon Hicks © Rootsville

"Harlem" is een strakke plaat van 11 nummers, die "King Solomon Hicks" presenteert als een relevante hedendaagse bluesartiest die het verleden eert en tegelijkertijd de toekomst creëert. Harlem ontleent zijn titel aan de wijk in New York waar Hicks volwassen werd en werd geïnspireerd om muzikant te worden. Hij begon op zijn zesde met gitaarspelen en stond op zijn dertiende op het podium in de legendarische Cotton Club. Hicks bouwde een reputatie op in New York en daarbuiten als een kwaliteitsspeler en verscheen op belangrijke locaties zoals The Iridium, The Red Rooster, Ashford & Simpson’s Sugar Bar, Terra Blues en anderen. Dit album is een oprechte eerbetoon aan Hick's roots en de plaats die zijn lanceerplatform was en zou hem moeten verheffen tot de gelederen van de beste jonge bluesmuzikanten ter wereld.

Hicks opent "Harlem" met het gelikte en vrolijke "I'd Rather Be Blind", een rechttoe rechtaan modern bluesnummer in de Robert Cray-sfeer. Net als Cray leunt Hicks op zijn vocale vaardigheid en ingetogen gitaarfrasering en verwarmt hij de zaken mooi zonder zijn toevlucht te nemen tot de onnodige instrumentele vuurkracht die mindere spelers als dekking gebruiken.

Hicks en vrienden geven B.B. King's beroemde "Every Day I Have the Blues" een funky en energetische reboot die alleen maar cool is. Opnieuw zingt en speelt Hicks als een veertigjarige veteraan en leidt hij zijn band met een moeiteloze precisie. Fred Koller's 'What the Devil Loves' vertraagt ​​het tempo en graaft diep in een korrelige blues die de sombere spirituele boodschap van het nummer alleen maar versterkt.

Hicks brengt een Latijns tintje aan Blood, Sweat & Tears ’‘ I Love You More Than You Will Ever Know ’, dat is een zachte verandering van zijn bluesmateriaal en vindt hem met een donkere en overdrive gitaarklank die het arrangement van het nummer complimenteert. Een ander prachtig moment op Harlem is de sudderende cover van Sonny Boy Williamsons 'Help me'. Hicks brengt het nummer verder in R&B dan wie dan ook en de verandering in sfeer onderstreept alleen maar de wanhoop in de teksten. Het is een meesterlijke heruitvinding van een eeuwige klassieker en Hicks raakt hem met alles wat hij heeft.

Over het algemeen is Harlem een ​​indrukwekkend debuut van een opkomende artiest die duidelijk het verleden en de toekomst van de blues begrijpt. Fans van beide kampen zullen hem willen zien groeien. Jammer genoeg dat het Corona-virus ons de kans heeft ontnomen om de man aan het werk te zien.

tracks:

01. I'd Rather Be Blind
02. Every Day I Have The Blues
03. What The Devil Loves
04. 421 South Main
05. I Love You More Than You'll Ever Know
06. Headed Back To Memphis
07. Love Is Alive
08. Have Mercy On Me
09. Riverside Drive
10. It's Alright
11. Help Me