© Rootsville.eu

Kris Delmhorst (US)
tiltle: Long Day in The Milky Way
music: Singer-songwriter
release date: september 25, 2020
label: Big Bean Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Kris Delmhorst

© Rootsville 2020


Je hoeft in niets mystieks te geloven om de moleculen om je heen een beetje te voelen verschuiven als je naar Kris Delmhorst luistert. Haar liedjes veranderen als de adem die in mist verandert op een koude, heldere nacht; de binnenkant zichtbaar gemaakt. Haar stem bevat herinneringen, zoals rook die blijft hangen in een trui van het kampvuur van afgelopen zomer. Haar muziek kronkelt door elke laag van bewustzijn en weeft het magische en het alledaagse samen met de vreemde logica van dromen. Door de Boston Globe "brutaal en briljant" en door de LA Times "transcendent" genoemd, Delmhorst is een veteraan van de indie Americana-wereld, met levendige songwriting, soulvolle levering en avontuurlijke arrangementen die de grenzen van het genre verleggen. Ze wordt vergeleken met artiesten die zo divers zijn als Anaïs Mitchell, Lucinda Williams en Juana Molina - hoewel ze Rickie Lee Jones, in al haar onverschrokken vreugde en complexiteit, noemt als een artistieke noordster. Met Long Day in the Milky Way, haar achtste album zet Delmhorst een stevige stap voorwaarts. Weelderig met gelaagde zang en meeslepende instrumentatie, vindt het de begaafde tekstschrijver op het toppunt van haar vak en werkt ze met een sterk gevoel voor doelgerichtheid.

Opgenomen in een bijna 300 jaar oude boerderij in Maine met een hele reeks vertrouwde medewerkers, het is een meeslepende plaat boordevol weelderige instrumenten - piano, gitaar, trompet, contrabas en elektrische bas, harp en viool. In het midden zijn stemmen: Delmhorst's genuanceerde, emotionele zang aan het roer, met ondersteunende harmonieën van een trio zangers die een een constante en versterkende aanwezigheid overal.

De teksten van Delmhorst vinden ondertussen troost in de aandacht voor kleine momenten: een rivier overspoeld met gesmolten sneeuw, bliksem weerkaatst op de oceaan, slapende bijen in een bloem. Wat is Het aanbod is geen ontsnapping aan onrust, maar een metgezel ervoor, een hand die erdoorheen reikt de chaos. Delmhorst nodigt de luisteraar uit om zowel naar buiten als naar binnen te kijken, het volle te beleven caleidoscoop van tegenstellingen in het leven - doorzettingsvermogen, frustratie, liefdesverdriet, liefde - en aan zoek de gratie in de strijd, de schoonheid in het donker.

tracks:

01. Wind’s Gonna Find a Way
02. Golden Crown
03. Hanging Garden
04. Secret Girl
05. Horses in the Sky
06. Skyscraper
07. The Horses
08. Flower of Forgiveness
09. Nothing ‘Bout Nothing
10. Crow Flies
11. Bless Your Little Heart
12. Call off the Dogs