© Rootsville.eu

Kristiana Roemer (D/US)
tiltle: House Of Mirrors
music: Jazz
release date: november 27, 2020
label: Sunnyside Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Kristiana Roemer

© Rootsville 2020


Voor vocaliste Kristiana Roemer is deze "House Of Mirrors" haar debuutalbum. Op House of Mirrors reflecteert Roemer op de vele dimensies van menselijkheid en karakter. De keuzes die we maken, de paden die we kiezen om te verkennen en de relaties die we vormen, weerspiegelen allemaal delen van onszelf en vormen een "museum van beelden" die ons collectief maken tot wie we zijn als individuen. Deze diepgaande verkenningen worden gepresenteerd in negen composities, die verschillende facetten van het leven vertegenwoordigen.

Geboren uit een Amerikaanse moeder en een Duitse vader, groeide Roemer op in een tweetalig huishouden in Frankfurt, Duitsland. Haar moeder heeft het belang bijgebracht van de integratie van haar Amerikaan in haar Duitse cultuur, namelijk door hun Engelssprekende kerk bij te wonen en lange zomerbezoeken aan North Dakota te maken. Muziek was van jongs af aan een belangrijk onderdeel van Roemers leven. Ze begon op haar zesde met pianolessen en begon toen te zingen in de kerk en bij een reizend koor; haar eerste pogingen om liedjes te schrijven vonden plaats toen ze negen was.

Roemer nam als tiener klassieke zanglessen toen ze een professionele pianist ontmoette die haar uitnodigde om populaire deuntjes en standaards met hem te zingen in een plaatselijke lounge, en al snel traden ze regelmatig samen op. Roemer koos ervoor om haar muziekopleiding voort te zetten en ontving een studiebeurs om een ​​jaar naar het Concordia College in Minnesota te gaan voordat ze terugkeerde naar Duitsland om voor haar moeder te zorgen, die ziek was geworden en kort daarna stierf. Gedurende deze tijd had Roemer zich ingeschreven voor haar Bachelor of Science aan de Universiteit van Frankfurt, maar al snel bracht haar impuls haar ertoe naar Parijs te verhuizen, waar ze drie jaar lang regelmatig optrad in cabarets en clubs en een jamsessie organiseerde, en daarnaast vocale jazz studeerde aan de Paris Conservatorium en het afronden van haar wetenschappelijke graad vanuit het buitenland. Daar vormde ze een kwartet en begon ze haar originele composities uit te voeren.

Tijdens een zomervakantie naar New York werd ze verliefd op de stad. Hoewel Paris een belangrijke rol had gespeeld bij het versterken van haar liefde en streven naar jazz, zorgde de openheid van de scene in New York ervoor dat Roemer zich vrij voelde om haar muzikale vleugels echt uit te slaan en de verzorgende grond vormde die haar in staat stelde haar muzikale stem te definiëren. Hoewel het schrijven van muziek haar tweede natuur was geworden, had ze het gevoel dat ze, om zich echt uit te drukken in haar verhalen, haar aanpak moest verbreden, inclusief haar introductie van Duitse teksten samen met Engels.

De originele stukken op haar stilistisch diverse en exploratieve opname zijn geselecteerd met de bedoeling de luisteraar mee te nemen op reis en het verhaal op een directe en eerlijke manier te vertellen. Dit zijn composities die Roemer nodig vond om uit te komen, zodat ze haar groei kon voortzetten en nieuwe wegen kon verkennen. De stukken reiken van haar tijd in Parijs tot New York, waarvan vele zijn geschreven met haar ensemble en speciale gastartiesten in gedachten. Veel van de teksten, die van haar en anderszins, begonnen als poëzie.

Het verhaal wordt ingeleid door het titelnummer, een meditatief stuk over genomen beslissingen en ingeslagen paden die de stemming versterken door de gevoelige maar ruimtelijke gitaar van gast Gilad Hekselman die een prachtige aanvulling vormt op Roemers emotionele zang. Het beklijvende “Beauty Is a Wound” is een eerbetoon aan haar moeder, de muziek raakt het hart met een uitgeklede, minimalistische maar emotioneel geladen begeleiding door percussionist Rogerio Boccato. De onverschrokken vrolijke "Virgin Soil" is een beloning die aan een zuster wordt gegeven om erop uit te gaan en zijn eigen weg te vinden; prachtige solo's van Dayna Stephens en Frei benadrukken de bijna conversatie gezongen boodschap van Roemer.

Roemer heeft opzettelijk de Duitse taal in haar muziek opgenomen, aangezien de taal niet veel is gebruikt in de hedendaagse jazzmuziek, die ze op een natuurlijke, herkenbare manier ten gehore brengt. Bij het zoeken naar Duitse poëzie ontdekte ze Felice Schragenheims 'Deine Hände', een opbeurend liefdesgedicht geschreven door een joodse verzetsstrijder die in 1945 in een concentratiekamp stierf. Roemer vond het gedicht bijzonder treffend, aangezien Schragenheims liefdesverhaal met Lilly Wust beide tragisch is. en inspirerend.

De intens aanhoudende 'Dark Night of the Soul' gebruikt het gedicht van St. John of the Cross voor inhoud, maar schittert echt met Roemers brutale recitatie van haar eigen schrijven, begeleid door Ben Monder's gitaarverkenning. Hermann Hesse's 'Manchmal' is een blauw getinte oproep voor mensen om onze weerspiegeling in de natuur te zien en onze relatie ermee te herstellen.

De glinsterende gitaartonen van Monder zorgen voor een prachtige, omhullende soundscape voor Roemers 'Lullaby for N.', een bedachtzaam stuk dat het afscheid van een vriend weergalmt, waarbij de stem van de zanger warmte en emotie uitstraalt. Roemer paste Stanley Turrentines 'Sugar' aan tot een metrisch intrigerend arrangement, de liefdesboodschap van de minnaar versterkt door Stephen's briljante tenor, Frei's rapsodische piano en Claffy's expressieve bas. De opname wordt afgesloten met Charles Mingus '' Duke Ellington's Sound of Love ', een geweldig lied over de liefde voor muziek dat ons terugbrengt naar de ware essentie van de reis en het uiteindelijke doel, de muziek. De muziek van Kristiana Roemer komt van een eerlijke plek, een plek waar acties worden beoordeeld en alle mogelijke paden worden omarmd, of ze nu zijn ingeslagen of niet. Haar House of Mirrors is een divers en briljant samengesteld muziekprogramma dat illustreert waar Roemer is geweest en waar ze heen zal gaan in haar mooie toekomst.

tracks:

  1. House of Mirrors 3:02 (Kristiana Roemer)
  2. Beauty is a Wound 4:14 (Kristiana Roemer)
  3. Virgin Soil 4:46 (Kristiana Roemer)
  4. Deine Hände 2:01 (Kristiana Roemer, lyrics by poet Felice Schragenheim)
  5. Dark Night of the Soul 4:57 (Kristiana Roemer, lyrics adapted from poet John the Cross)
  6. Manchmal 3:03 (Kristiana Roemer, lyrics by poet Hermann Hesse)
  7. Lullaby for N. 3:56 (Kristiana Roemer)
  8. Sugar 5:54 (Stanley Turrentine, arranged by Kristiana Roemer)
  9. Duke Ellington’s Sound of Love 4:53 (Charles Mingus)