© Rootsville.eu

Lakecia Benjamin (US)
tiltle: Pursuance: The Coltranes
release date:march 27, 2020
label: Ropeadope
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Lakecia Benjamin

© Rootsville 2020


Op 27 maart 2020 levert de dynamische jonge saxofonista Lakecia Benjamin haar meesterwerk, Pursuance: The Coltranes. Een samenhangende wandeling door het geslacht van de jazzkunstvorm, de derde volledige release van Benjamin als leider, een eerbetoon aan twee van de grootste muzikale innovators van de 20e eeuw, John en Alice Coltrane.

Er is altijd een onmiskenbaar mystiek, verleidelijk element geweest in de muziek van de Coltranes en op Pursuance, is Benjamin ervan bewust de onderliggende spiritualiteit van deze composities te behouden. Hun hele idealogie was dat elke religie één is en we allemaal één zijn met god. ”In dit opzicht spreekt Pursuance tot het verenigende karakter van de jazzkunstvorm. Elk lid van dit generatie-overschrijdende opname-ensemble verwelkomde de mogelijkheid om samen te werken en hulde aan elkaar te brengen.

Op het openingsnummer van het album, "Liberia", roept Benjamin alle mogelijke intensiteit en fervuur ​​op van haar geweldige verzameling legendes. Een vorstelijke rubato maakt plaats voor een opzwepende swing, waarover zowel bandleider Benjamin als volleerde saxofonist Gary Bartz op de vlucht slaan. De veelgeprezen zanger Jazzmeia Horn schittert op de verbluffende R & B-getinte weergave van Benjamin van John Coltrane's klassieker "Central Park West". De prachtige uitvoering van Horn van Benjamin's originele teksten in combinatie met het orgelspel van Chris Rob levert een soulvolle kijk op deze ballad. Benjamin levert verder een brandend optreden van "Syeeda's Song Flute" en "Spiral" op John Coltrane's baanbrekende album Giant Steps uit 1959.

De bandleider wordt samengevoegd op "Syeeda's Songflute" door baslegende Ron Carter. Carter is een van de weinige leden van deze opstelling die zowel met Alice als John Coltrane heeft opgetreden. Voor Benjamin hebben deze specifieke muzikanten en hun unieke ervaringen enorm bijgedragen aan de articulatie en uitvoering van dit project - "het beste deel van het maken van deze plaat was het omarmen van deze kennis uit de eerste hand die deze jazz zwaargewichten naar de studio brachten.

Benjamin gaat dan hulde brengen aan Coltrane's klassieker A Love Supreme met haar uitvoering van "Erkenning" en "Achtervolging". Naast de bandleider, verschillende generaties muzikanten, allemaal ontroerd door het meesterwerk van Coltrane, als eerbetoon aan de grote meester. Dee Dee Bridgewater zingt songteksten die ze schreef aan Coltrane's "Erkenning" en voegde haar kenmerkende moeiteloze elegantie toe aan het nummer. "Pursuance" bevat pianist Marc Cary die McCoy Tyner op dit klassieke nummer kanaliseert. Het laatste nummer op het album, "Affinity" is gecomponeerd door Alice Coltrane en bevat speciale gasten Reggie Workman en Greg Osby. De passie en kracht van deze track eindigt het album op een hoogtepunt, met de verbluffende faciliteit van elk van de improvisatoren en de blijvende kracht van deze tijdloze composities.

Met een laatste reflectie op dit project, brengt de saxofonist en bandleider licht tot haar uiterste bewondering voor de Coltranes en hun samenwerking die, muzikaal, spiritueel en emotioneel culmineerde in één, hele, complete eenheid. Dit is een perfect voorbeeld van een paar dat het beste van beide werelden had, ze zorgden voor zichzelf, zorgden voor de muziek, werkten samen, speelden samen en ze waren een voorbeeld van een volledig functionele, verbazingwekkende relatie. Je hoeft je kunst of je liefde niet op te offeren - je kunt een compleet geheel individu zijn. "

tracks:

01 Liberia
02 Prema
03 Central Park West
04 Walk With Me
05 Goin' Home
06 Syeedas Song Flute
07 Spiral
08 Om Shanti
09 Alabama Rev
10 Acknowledgement
11 Pursuance
12 Turiya and Ramakrishna
13 Affinity