© Rootsville.eu

Leadbelly Calls (D)
tiltle: Talking To Huddie Leadbetter
music: Blues
release date: 2020
label: Grand Cru Records
info artist: Leadbelly Calls


© Rootsville 2020


De bekende Duitse bluesmuzikant Timo Gross heeft samen met Adax Dörsam het plan gesmeed om als eerbetoon een album uit te brengen met nummers van Leadbelly. Hoewel Leadbelly al meer dan zeventig jaar dood is, zijn zijn geschriften uit de jaren twintig over de zwarte bevolking nog steeds erg actueel. Ze worden nog steeds benadeeld door de staat en hebben minder kansen in de samenleving. 'Black Lives Matter', hoe actueel!

Op de cd staat een prachtige mix van het hoekige gitaarspel en de rokerige stem van Timo met de gitaarklanken van Adax. Diverse bijzondere instrumenten zoals saz, charango worden gebruikt. Om het een eigen eigentijds geluid te geven, mengen ze er zelfs ethno, electro doorheen, maar het blijft blues.

De cd begint met een vertelling over Leadbelly 'Prologue Leadbelly'. Het eigenlijke album begint op het tweede nummer met ‘Black Betty’. Deze versie is zeer origineel met een fijne groove en gebruik van de klassieke Turkse Saz en Coral Sitar gitaar. Het bekende ‘Cottonfields’ krijgt hetzelfde uptempo ritme. Het klinkt ouderwets en toch modern. Mooi akoestisch gitaarspel en steelgitaar geven het een landelijke sfeer.

‘Where Did You Sleep’ is een rustige, langzame blues, intens gezongen en de sitar past perfect. De dobro intro in ‘Take This Hammer’ en het gezongen refrein geeft de hamerslagen van de spoorwegarbeiders aan. Schitterend nummer. Technoritme domineert ‘Western Plain’ en samen met de vervormende stem geeft het het nummer een aparte maar goed gemaakte look. Het groovy en rocky ‘It'll Blow A Poor Man Down’ klinkt goed en gaat over in het rustige melancholische ‘Blow My Blues Away’. Het trieste ‘John Hardy’ wordt solo gezongen en alleen met begeleiding van de dobro. Dan volgt er nog een bekend nummer, ‘Midnight Special’, vooral bekend van Creedence Clearwater Revival. De country blues ‘The Gallis Pole’ is lekker snel en groovy. ‘My Baby Left Me’ begint met een intro voor elektrische gitaar. Het voorlaatste nummer ‘Good Night Irene’ is een ingetogen liefdeslied. Verrassend genoeg eindigt het album met Epilogue: ‘Western Plain (Ethno Mix)’. Een mix van old-school blues met moderne, eigentijdse klanken.

Dit is een bluesalbum waarin Leadbelly op een waardige manier wordt geëerd. De donkere, droevige sfeer van de teksten is passend gegoten in oude blueslijnen en hedendaagse ritmes. Een schitterende plaat.

Tracks:

01. Prologue Leadbelly
02. Black Betty
03. Cottonfields
04. Where Did You Sleep
05. Take This Hammer
06. Western Plain
07. It'll Blow A Poor Man Down
08. Blow My Blues Away
09. John Hardy
10. Midnight Special
11. The Gallis Pole
12. My Baby Left Me
13. Good Night Irene
14. Epilogue Western Plain