© Rootsville.eu

Lisa Mills (US)
tiltle: The Triangle
music: Blues - Soul
release date: 2020
label: BMG Rights Management
info artist: Lisa Mills

© Rootsville 2020

 

De in Mississippi geboren zangeres / gitariste Lisa Mills brengt graag haar invloeden in kaart en ze is het meest getroffen door drie plaatsen: Muscle Shoals, Alabama; Memphis; en Jackson, Mississippi. Samen met producer Fred Mollin reisde Mills naar alle drie de steden om The Triangle op te nemen. The Triangle verdeelt grotendeels zijn veertien nummers (inclusief een bonusverlaging) in de drie verschillende gebieden die hierboven zijn genoemd en houdt vast aan nummers die oorspronkelijk in die steden zijn opgenomen. De eerste single, "Greenwood, Mississippi", opent het album. Oorspronkelijk opgenomen door Little Richard in de vroege jaren zeventig, geven Mills en haar band van ervaren Alabama-spelers het nummer een bluesachtig gevoel onderbroken door percussieve gitaar.

"I’d Rather Go Blind" (geschreven door Ellington Jordan en het meest bekend door Etta James) is een schitterende versie van de song waar de rauwe stem van Mills perfect voor geschikt is. De nummers vijf tot en met negen gaan mee naar Memphis en met een gloednieuwe begeleidingsband. "That's What Love Will Make You Do" werd geschreven door Little Milton, maar is een favoriet geworden van jambands (Gov't Mule en de Jerry Garcia Band hebben het onder andere gecoverd), dus het past perfect in de stijl van Mills. De track bevat een handige baslijn van Leroy Hodges voordat hij de ruimte vult met gitaar, orgels en blazers.

Liefde in al zijn vormen komt voor in de meeste nummers op The Triangle. Zelfs op "Same Time Same Place" (geschreven door David Porter en Isaac Hayes), dat een gospel gevoel heeft, staat liefde centraal. De Memphis-sectie sluit af met 'That’s How Strong My Love Is', een deuntje dat beroemd is gemaakt door Otis Redding en schitterend door Mills op de plaat werd gezet. Kiekenboellen...

Tracks 10 tot en met 13 zijn opgenomen in Jackson (alweer met een nieuwe band), en het beste moment op het album komt hier naar voren. "Someone Else is Steppin’ In " een nummer geschreven door Denise LaSalle (uit Mississippi) en opgenomen door Z.Z. Hill. Deze versie van 'Steppin ’In' is waar zuidelijke rock, blues en soul één geweldige muzikale ruimte bewonen. Het swingt als de beesten. Er staan nog parels op deze plaat zoals de ultra mooie versie van ‘members Only’ van Bobby Blue Bland en de afsluiter, ‘Walking In the Rain’. Schitterende schijf.

Muscle Shoals-muzikanten zijn onder meer Clayton Ivey (toetsen), Bob Wray (bas), John Willis (elektrische gitaar) en Justin Holder (drums en percussie). De band uit Memphis bestaat uit Lester Snell (toetsen), Leroy Hodges (bas), Michael Toles (elektrische gitaar), Steve Potts (drums en percussie) en dominee Charles Hodges (Hammond B3-orgel). De Jackson-crew bestaat uit Sam Brady (toetsen), Mike Thorn (bas), Brennan White (elektrische gitaar) en George Lawrence (drums en percussie). De blazers op het album zijn gearrangeerd door Jim Hoke en bevatten Hoke op saxofoons en Steve Herman op trompet. Tenslotte werden de voortreffelijke gospel-getinte achtergrondzang verzorgd door Maureen Murphy en Kendra Chantelle.

tracks:

01. Greenwood, Mississippi
02. Tell Mama
03. Slip Away
04. I'd Rather Go Blind
05. That's What Love Will Make You Do
06. I'm In Love
07. Same Time Same Place
08. A Place Nobody Can Find
09. That's How Strong My Love Is
10. Someone Else Is Steppin' In
11. I'll Always Love You
12. Travel On
13. Members Only
14. Just Walking In The Rain