© Rootsville.eu

Liz Mandeville (US)
tiltle: Playing With Fire
music: Blues
release date: 2020
label: Blue Kitty Music
info artist: Liz Mandeville

© Rootsville 2020

 

Geïnspireerd door zowel Koko Taylor als Luther Allison, verhuisde Liz Mandeville in 1979 naar hicago. Ze begon te werken met zowel Delmark-artiest Willie Kent als Alligator-artiest Maurice John Vaughn. Ze startte haar eigen band in 1983. "Playing With Fire" is een album dat bijna niet werd gemaakt, na haar zwaar ongeluk. Mandeville werkte samen met muzikanten uit Italië, Japan, Frankrijk, Nederland en de Verenigde Staten. De eerste sessie in juli was met de Italiaanse gitarist Dario Lombardo met wie Mandeville samenwerkte aan "The Stars Motel". Drie nummers werden opnieuw bedraad met een band met co-schrijver Lombardo, gitaar ; Mandeville, gitaar en zang; Anne Harris, viool; Steve Hart, bas; en ofwel Andy Sutton of Joe Godsey, drums. Op de eerste twee nummers "Bailing The Titanic" en "Online Love Affair" speelde Sutton drums; terwijl Godsey achter de kit zat op "Everybody Got Wings".

De tweede sessie was in februari 2018 met co-schrijver en Nederlandse gitarist Peter Struijk. Er zijn vier nummers in traditionele stijl opgenomen, waaronder het knappe "Poor Robert Johnson"; "Joliet Town"; "Boss Lady" met Johnny Burgin op gitaar en "Hey Babe Ya Wanna Boogie" met bassist Hart ook op tuba.

De Japanse gitarist Minoru Maruyama is lid van de band "The Blue Points" van Mandeville en speelde op "Heart O’ Chicago "uit 2014. Hij speelde ook en schreef mee aan twee nummers op "The Stars Motel". Hij schreef samen met drummer Sutton en bassist Darryl Wright het fantastische "Comfort Food Blues", een geweldige autobiografische tekst geschreven en gezongen door Mandeville. Franse gitarist Philippe Fernandez a.k.a. Big Dez werkte samen met Mandeville aan "Keep On Workin ', I Just Cry’ en "How Many Times (Do You Get To Break My Heart)" met achtergrondzangers Bass, Johnny Cotton, Jeannie Tanner en Charlie Kimble en Giles Gabisson op de mondharmonica. Mandeville schreef zowel de tekst als de muziek op twee extra nummers waarop ze wordt begeleid door de bluesviool sensatie Ilana Katz. Op “He Loves My Biscuits” wordt Mandeville bijgestaan ​​door haar man Carl Uchiyama. Het andere 'vrouwelijke' nummer is 'Just Give Her Chocolate'.

Het geheel vormt een heel fijne plaat en het is goed om Liz Mandeville terug te hebben.

tracks:

01. Bailing The Titanic (Feat. Dario Lombardo)
02. Online Love Affair (Feat. Dario Lombardo)
03. Everybody Got Wings (Feat. Dario Lombardo)
04. Comfort Food Blues (Feat. Minoru Maruyama)
05. Keep On Workin' (Feat. Philippe Fernandez)
06. I Just Cry (Feat. Philippe Fernandez)
07. How Many Times (Do You Get To Break My Heart) (Feat. Philippe Fernandez)
08. He Loves My Biscuits (Feat. Ilana Katz Katz)
09. Just Give Her Chocolate (Feat. Ilana Katz Katz)
10. Poor Robert Johnson (Feat. Peter Struijk)
11. Joliet Town (Feat. Peter Struijk)
12. Boss Lady (The Boss Is Back) (Feat. Peter Struijk)
13. (Hey Babe) Ya Wanna Boogie? (Feat. Peter Struijk)