© Rootsville.eu

Marc Borms (B)
tiltle: [IN]sane
music: Singer-songwriter - Roots
release date:2020
label: independent
info artist: Marc Borms

© Rootsville 2020

 

Een cd, uitgebracht om geestelijke gezondheidszorg bespreekbaar te maken en uit de taboesfeer te halen, dat is wat we hier op ons bord hebben gekregen. De cd maakt deel uit van een volledig project ontsproten bij An Staels, vriendin van Marc Borms. Zo hoort hier ook een boek bij geschreven door An, “Gewone mensen in een bijzondere wereld”, en een Podcast van Patrick Bernauw.

Alle teksten werden geschreven door An en Marc en natuurlijk nam Marc ook het muzikaal gedeelte voor zijn rekening. Dit resulteerde in een schitterende plaat waar je geregeld stil van wordt, zeker als je de teksten erbij neemt. In dit project liet het duo zich bijstaan door topmuzikanten als gitarist Eddy Peremans, contrabassist Karel Algoed en ook broer Luc kon niet op het appel ontbreken, maar die zijn stukken werd opgenomen in Natchez, Mississippi.

De hele cd ademt een zeer ingetogen sfeer uit en pakt je waar het je raken kan. Geestelijke gezondheidszorg is niet direct het onderwerp waar je een cd van zou verwachten, maar het geheel past wonderwel bij elkaar en Marc wist de juiste muziek bij de juiste teksten te plaatsen. Alle songs sluiten aan bij het boek door An geschreven en brengen een mooi beeld over van gevoelens die niet altijd kunnen worden geuit. Er wordt gezongen over liefde met ‘For A Reason’, de psychiatrie met ‘Craziness In You’, het grote hedendaagse probleem van zelfmoord met het schitterende ‘When Tomorrow Starts Without You’. Maar het gaat ook over hoop in de songs ‘Changes’ en het gelijknamige ‘Hope’ maar evengoed over demensie bij ‘Invisible’ en onmacht in ‘Small’ en ‘Pieces’.

Tijdens het beluisteren van deze schijf word je beroerd tot in je ziel en ga je nadenken, wat waarschijnlijk ook de bedoeling is. Je begint te beseffen dat niemand perfect is en dat iedereen , op een bepaald moment in zijn leven het wel eens moeilijk krijgt. Het leven, in al zijn facetten kan hard zijn, maar er blijft altijd hoop, hoop op betere tijden en dat geeft het geheel een optimistisch tintje. Never give up ! Ik vond dit een zeer aangename verrassing, zeker in combinatie met de teksten. Deze man werd er zowaar stil van. (Marcel)

CD verkrijgbaar vanaf midden maart 2020 via http://www.in-sane.be of tijdens concerten.

tracks:

1. Absolutely Nothing
2. For A Reason
3. Small
4. Pieces
5. Rule The World
6. Distress
7. Never Good Enough
8. Invisibe
9. When Tomorrow Starts Without Me
10. Changes
11. In Pain
12. Insane
13. Not A crime
14. Hope
15. Craziness In You

Musicians:

Marc Borms: zang en gitaar
An Staels: zang
Eddy Peremans: gitaar en zang
Karel Algoed: contrabas
Luc Borms: harmonica