© Rootsville.eu

Matthews Southern Comfort (UK)
tiltle: The New Mine
music: singer-songwriter - folk-rock
release: march 27, 2020
label: Mig Music
info artist: Iain Matthews

© Rootsville 2020


Alvorens 'Matthews Southern Comfort' tot leven kwam was Iain Matthews al actief als singer-songwriter sinds de sixties. In 1966 verhuisde hij richting Londen waar hij lid werd van de groep 'Pyramid'. Amper een jaartje later werd hij het klankbord en medeoprichter van Fairport Convention in 1967. In 1969 verliet hij 'Fairport Convention' en richtte hij zijn eigen 'Matthews Southern Comfort' op, een project dat in eerste instantie begon als solo-project maar al vlug bleek uit te groeien tot een volwaardige band. De band kende een wereldhit met het door Joni Mitchell geschreven nummer 'Woodstock'. Na deze hit werd de groep ontbonden en ging Iain Matthews een tijdje solo verder. In 1972 kwam hij dan 'Plainsong' op te richten maar één album en twee jaar later stierf de band een roemloos einde. Later verhuisde Iain Matthews richting 'VS' waar hij enkel solo albums kwam uit te brengen die algemeen positief werden onthaald maar het commercieel succes bleef evenwel achterwegen. Na een kleine stop in zijn carrière kwam het vuur in 1986 terug door een optreden op de jaarlijkse 'Fairport Convention Reunie'. Het was een gevolg voor het uitbrengen van diverse albums zowel solo als met de heropgerichte groep 'Plainsong'.

Iain Matthews kent nu al sinds 2000 in Nederland zijn thuisbasis waar hij in 2014 zijn laatste solo album op de markt bracht. Britse folkrock ontmoet Americana, up-to-date, innovatief, uniek, sfeervol, verfijnd, songwriting is van het hoogste niveau. Twee jaar geleden vierde "Matthews Southern Comfort" een veelgeprezen muzikale comeback met hun album "Like A Radio". In een nieuwe en jongere bezetting stond het album van de singer / songwriters op het scherpst van de snede

De muzikale vaardigheden van de nieuwe MSC-leden, hun betrokkenheid en hun ongebreidelde speelplezier waren nog steeds ongeëvenaard en de polyfone vloeiende vocale harmonieën riepen de originele versie van de band op. In het begin van het jaar 2020 zullen Iain Matthews en zijn laatste incarnatie van Matthews Southern Comfort hun nieuwe album "The New Mine" uitbrengen, met 12 nummers, waarmee ze hun muzikale succesvolle recept voortzetten: ergens tussen traditionele Britse folkrock en Americana, sterke nummers, uitstekend spel en arrangementen en perfecte productie zorgen er allemaal voor dat dit weer een uiterst plezierige luisterervaring wordt.

"The New Mine" bevat een buitengewone en opmerkelijke versie van Joni Mitchell's "Ethiopia" van het "Dog Eat Dog" -album, dat de populaire Amerikaanse zanger en songwriter in 1985 had uitgebracht. Onthoud: Matthews Southern Comfort had precies hun grootste succes in de hitparade 50 jaar geleden met hun miljoen verkochte versie van Joni's "Woodstock". Misschien herhaalt de geschiedenis zich!

tracks:

01 Ethiopia
02 Hands Of Time
03 Feed It
04 Patty's Poëtry
05 Working In The Next Mine
06 Starvation Box
07 Come On Amigo
08 The Hole
09 A Secret Is Gone
10 The Sacrificial Cow
11 Inbetween
12 In My Next Life