© Rootsville.eu

Mathis Sound Orchestra (F)
tiltle: World Unity (EP)
music: Jazz
release date: may 08, 2020
Label;: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Mathis Sound Orchestra

© Rootsville 2020


MATHIS Jaona Jolan Picard, geboren op 30 mei 1995, is een Frans-Madagassische pianist, componist, producer en bandleider wiens muziek tijd vervormt. Geworteld in de traditie van live akoestische uitvoeringen met gebruikmaking van de nieuwste muzikale technologie, creëerde MATHIS zijn eigen stijl die Electronic Bass Music, Jazz, Classical & Stride Piano combineert.  MATHIS, die begon te spelen op 3-jarige leeftijd, was meteen gepassioneerd door muziek uit het dansidioom en richt zich nu op het delen van die passie wereldwijd, of het nu met zijn orkest, Mathis Sound Orchestra of zijn opkomende kwartet, The Elements.

De vijf verbluffend diverse nummers waaruit World Unity bestaat, zijn door MATHIS opgenomen samen met enkele van de meest opwindende jonge namen in de branche, namelijk fluitiste Melanie Charles; trompetters Giveton Gelin en Benny Benack III; altsaxofonisten Anthony Orji en Patrick Bartley, tenorsaxofonisten Ruben Fox en Julian Lee, pianist Julius Rodriguez op Rhodos en synth, bassist Daniel Winshall, drummer Savannah Harris en percussionist Fernando Saci.

Het eerste nummer op World Unity, dat op 7 april als single wordt uitgebracht, is het jubelende "Glitter Eyes" dat vreugde probeert op te roepen bij de luisteraar. Picard onderschrijft dat vreugde een kracht is die de hele mensheid verbindt. De titel verwijst naar de glitter in de glinsterende ogen van mensen wanneer ze in de greep zijn van vrolijke extase. Volgens MATHIS zijn "Het verlangen om te verzamelen, dansen, aanbidden en vieren oude rituelen die de mensheid in tijd en ruimte met elkaar verbinden." Trompettist Giveton Gelin en saxofonist Ruben Fox weerspiegelen deze connectiviteit en laten op dit stuk hun verbluffende melodieuze uitvinding zien. De twee solisten beslaan een breed scala aan invloeden en kleuren, maar spreken uiteindelijk dezelfde taal en communiceren op een opgetogen manier; een perfecte weergave van de democratische, diepmenselijke onderbouwing van de jazz-kunstvorm.

De EP-releases gaan verder met het titelnummer "World Unity" (14 april), een unificatie van akoestische en elektronische krachten, waarin MATHIS 'kijk op het "Harlem Stride" -geluid verkend wordt, geïnspireerd door de iconische pianist Thelonious Monk. Dit thema, versierd met een natuurgeluid, leidt naar een door funk / R & B doordrenkte passage, een viering van een van de grootste invloeden van MATHIS: Earth, Wind & Fire. In deze synthese van moderne en klassieke stijlen en instrumentatie schakelt drummer Savannah Harris tussen het spelen van penselen op akoestische drums naar elektronische pads en kicks, bassist Daniel Winshall schakelt over van akoestische contrabas naar een sterk vervormd elektrisch basgeluid en Picard gebruikt het gebruik van moderne synthesizers en keyboards voor een unieke sonische mix.

"Tranquility", dat op 21 april uitkomt, werd gecomponeerd door meesterpianist Barry Harris en demonstreert Picard's arrangerende bekwaamheid hier te zien in de uitvoering van dit onconventionele kwartet met Melanie Charles op de fluit en FX, Joel Wendhardt op piano, Savannah Harris op borstels en MATHIS op synthesizers. Op deze track maakt MATHIS gebruik van een andere bron van eenheid en empowerment, meditatie en / of gebed. Het volgende nummer "Rite of Passage", dat op 28 april wordt uitgebracht, eert momenten van transitie in het leven van een mens. MATHIS licht toe: "deze overgangen die universeel en onontkoombaar zijn, bieden een podium waarop de acteur kan excelleren of zich kan terugtrekken, maar door deze gedeelde pijn en het vaak wonderbaarlijke resultaat kunnen we ons tot elkaar verhouden. De track zet de verkenning van verschillende sonische pallets door het album voort en vervolledigt het muzikale aanbod van MATHIS aan de mensheid, zijn roep om eenheid in een tijd van grote dwang.

Het laatste nummer, dat op 5 mei wordt uitgebracht, is getiteld "Pjanoo" en is een viering van de muzikale wortels van MATHIS. De kunstenaar maakte als kind in zijn geboorteland Frankrijk kennis met house / elektronische muziek en raakte vooral geïnspireerd door dit lied, dat werd geschreven door producer Eric Prydz. Jaren later, tijdens zijn studie in Amerika, begon MATHIS het concept van het spelen van technoklanken op de akoestische piano te verkennen. Naast zijn elektronische invloeden begint het nummer met een knipoog naar de klassieke pianist en componist Maurice Ravel wiens muziek MATHIS studeerde terwijl hij naar een Engelse kostschool ging voordat hij in Amerika aankwam. De track is ook een liefdesbrief aan de pianostyling van een andere van MATHIS 'grootste inspiratiebronnen, Fats Waller.

tracks:

01 World Unity
02 Glitter Eyes
03 Pjanoo
04 Tranquility
05 Rite of Passage