© Rootsville.eu

Mean Mary (US)
tiltle: Alone
music: Folk - Americana
release date: september 18, 2020
label: Woodrock Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Mean Mary

© Rootsville 2020


Alleen is vrij letterlijk te nemen op het nieuwe album "Alone" van Mean Mary. De tien originele nummers, opgenomen in haar thuisstudio in Nashville, zijn uitgekleed tot een minimale productie van slechts haar stem en een instrument. Mary laat haar andere instrumenten achterwege en kiest voor een eenzame gitaar, een banjo of een banjitar (een combinatie van beide). Haar rechttoe rechtaan maar dramatische arrangementen benadrukken de persoonlijke songwriting en natuurlijke diepte van haar stem. Omdat Mary vaak als soloartiest toert, is ze beschrijft dit album als een live optreden zonder applaus… alleen maar stilte en het volgende nummer.

Mary James, de jongste van zes kinderen, werd geboren in G. Mary James eneva, Alabama, hoewel haar familie in Florida woonde, een paar kilometer verderop. onder de Alabama-lijn. Haar moeder (auteur, Jean James) en vader (WO II-veteraan, William James) leefden een zeer nomadische levensstijl. Bij een bepaalde gelegenheid pakten ze het gezin in (Mary was toen vier) en verhuisden van Florida naar Noord Minnesota, vlakbij de Canadese grens, om het in de wildernis te ruilen. Mary staat internationaal bekend om haar bliksemsnelle vingers, beklijvende zang en ingewikkelde verhalende liedjes. Als een hoge energie artiest die gedijt op afwisseling en als songwriter die ongebruikelijke onderwerpen kiest, van spookpiraten aan demonische gitaren konden ravotten door een Mean Mary-show.

Deze "Alone" bevat 10 nummers en ondanks dat we het enkel moeten stellen is de banjo en jhaar stem toch voldoende om van het album te kunnen genieten. Nu nummers gaan veelal over het leven onderweg - ‘Come Along’ en ‘Big Tour Bus’ - versmelten zachtjes naar liedjes uit Mary's kindertijd op het platteland van Florida - ‘Another Barefoot Day ’en‘ We Never Hear the Song ’. Er zijn nummers van beproeving en triomf - I Can Be Brave ',' Sparrow Alone 'en' What About Today? - en zij presenteert vrolijk haar leuke kant terwijl ze vrijheden neemt met traditionele deuntjes. Ze verandert het bekende bluegrassnummer, ‘Nine Pound Hammer’, in een origineel bluesnummer met de titel ‘Nine Pound Banjo’ en maakt het oude volkslied, ‘Cindy’, haar eigen liedje met flirterige nieuwe teksten en een jazzy ravotten van een deuntje. In haar Bonnie en Clyde geïnspireerd verhaallied 'Breathless', zingt Mary onbeschaamd over de donkere kant van het leven en voltooid het album als een roller-coaster van rauwe en echte emoties.

Deze "Alone" is de opvolger van het in 2017 uitgebrachte "Blazing"...

tracks:

01. Come Along
02. Nine Pound Banjo
03. Another Barefoot Day
04. What About Today?
05. Big Tour Bus
06. Sparrow Alone
07. I Can Be Brave
08. Little Cindy
09. Breathless
10. We Never Hear the Song