© Rootsville.eu

Melvin Litton (The Gothic Cowboy)(US)
tiltle: Bare Bones (4CD)
music: Country blues - Folk blues
release date: 2020
label: independent
promotion: Hemifrån (Peter Holmstedt)
info artist:
Melvin Litton (BorderBand)

© Rootsville 2020

 

Melvin Litton werd geboren in 1950 en groeide op in een kreekbankboerderij en een klein stadje in Kansas. Hij was een rechte pijl uit de middelbare school en ging in 1968 naar de Air Force Academy met het doel een koude krijger-astronaut te worden. Maar laat op een avond in de cadettenbibliotheek kijkend uit een raam, luisterend naar 'Sounds Of Silence' terwijl de sneeuw stil viel op de donkere vlakte, voelde hij een drang in zijn bloed komen die sterker was dan enige droom van vliegende straaljagers of raketten. Met Kerstmis verliet hij de academie en met een gewonnen weddenschap liep een middelbare schoolmaatje een pandjeshuis binnen en kocht een gitaar van $ 25. Binnen een maand had hij zijn eerste nummer geschreven en de volgende zomer, geconfronteerd met het laten vallen van 150 dollar op de diamanten ring van een geliefde of een zonnestraal Gibson, koos hij de gitaar, verloor het meisje, vond al snel een beter en bleef maar doorgaan.

Een paar jaar later zong hij regelmatig in bars en nam hij het handvat van The Gothic Cowboy over, maakte een poster en reed solo als zodanig de komende 20 jaar door een doolhof van doodlopende optredens, waarbij hij Canada, New England, Colorado, Nashville trof. , en Austin, en landde uiteindelijk terug in Kansas.

Daar, halverwege de veertig, vormde hij "The Border Band "met gitarist Roger Holden en drummer Dave Melody. Nogmaals, gedurende een uitstapje van 20 jaar speelden ze hun merk van rawhide rock en country blues door honderden regionale optredens, waarbij ze door meer bassisten gingen dan een spin benen heeft, terwijl ze 5 CD's uitbrachten, die allemaal goed bekend werden op rootsmuzieksites en indie radio.

Toen hij in 2016 moe was geworden, schakelde hij de band uit, vastbesloten om zijn dagen nog een keer solo door te brengen als The Gothic Cowboy. Maar hij werkte al snel samen met Mando Dan Hermreck en samen brachten ze in 2019 een dubbele schijf uit met de naam "Between The Wars". Hij nadert zijn bijbelse spanwijdte en biedt "Bare Bones", een set van 4 schijfjes met zelfgemaakte liedjes uit zijn jeugd, met als ondertitel Chance, Folly, Desire & Dream , en het beste te omschrijven in de liners van de achteromslag.

Deze nummers, alleen zang en gitaar opgenomen, in 1978, 1979, 1981 en 1984, op een draagbare cassette, zijn overblijfselen en opbrengsten van mijn roerige jaren '20 en vuile jaren '30, toen het eindelijk tot me doordrong dat zingen in bars niet zou voeden mijn familie en ik moeten de rest van mijn dagen nagels slaan. Het enige wat je hoeft te doen is dus op ‘play’ drukken om het gefluister van ‘Bare Bones’ op te roepen. ''