© Rootsville.eu

Michael Olatuja (NG)
tiltle: Lagos Pepper Soup
music: Jazz
release date: june 12, 2020
label: Whirlwind Recordings
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Michael Olatuja

© Rootsville 2020


Bijna vijf jaar in de maak, is "Lagos Pepper Sou"p, genoemd naar een pittige West-Afrikaanse maaltijd, met teksten voornamelijk in Yoruba en Engels, en opgenomen tussen Londen en New York Terwijl de eerste twee albums van de bassist,,Speak (2009) en The Promise (2011) zijn vaardigheden als componist en producer meer vertoonden dan als instrumentalist, toont deze collectie van twaalf nummers zijn uitbundige en botdiepe bastonen en een combinatie van de percussieve benadering van Abraham Laboriel, de akoestische en elektrische vloeiendheid van John Patitucci en de uit Kameroen afkomstige uitvindingen van Richard Bona staan ​​op de voorgrond.

Op "Lagos Pepper Soup" wordt de in Londen geboren, in Lagos opgegroeide, in New York gevestigde elektrische en akoestische bassist ondersteund door een indrukwekkende, internationale en ervaren kernband bestaande uit toetsenisten Aaron Parks en Etienne Stadwijk (geboren in Suriname), saxofonist-zanger Camille Thurman, drummer Terreon Gully en Senegalese percussionist Magatte Sow. Lagos Pepper Soup, bevat een assortiment van sonisch weelderige Afrikaanse ritmes met jazzimprovisatie, zij het in een andere sonische setting.

Je kunt het antwoord op de vraag van Olatuja horen op de georkestreerde nummers van het album, meestal gearrangeerd door Metzger en gedirigeerd door Joseph Joubert. 'The Hero’s Journey', die Olatuja verkondigt als het meest 'filmische' nummer, is een subliem gesyncopeerde selectie in 6/4 maat, versterkt door Metzger's arrangement, met de levendige solo van violiste Regina Carter, opgedragen aan Olatuja's overleden moeder, Comfort Bola.

"Soki", gearrangeerd door Jason Michael Webb, wordt voortgestuwd door een populair Nigeriaans ritmegenre in 6/8 getiteld woro. Soki is dat het ook voorzien is van worostijlen uit Mali, Kameroen en Senegal. Joubert's arrangement van 'Brighter Day', mede geschreven door Olatuja en Kate Kelsey-Sugg, toont de statige zang van zangeres Laura Mvula, terwijl het hartverwarmende eerbetoon aan Olatuja's moeder, 'Bola’s Song', doorspekt met de heerlijke harmonica van Gregoire Maret.

De overige nummers bevatten kleine ensembles. Het openingsopus "Even Now Prayer" klinkt als een samenwerking tussen Jaco Pastorius en Fela Kuti. Het titelnummer is een andere shout-out voor de moeder van de leider, met het Beninese dynamische duo Kidjo en Loueke, voortgestuwd door een anthemic die Afrobeat Tony Allen zou goedkeuren, terwijl Loueke's "Mivakpola", oorspronkelijk uitgebracht op zijn album uit 2005. 'Ma Foya' is oorspronkelijk opgenomen op Speak en wordt hier weergegeven in een hi-life beat met de suggestieve en etherische harpistiek van Brandee Younger. Zangeres Onaje Jefferson, die ook te zien was op Speak, keert terug voor een gepassioneerd optreden op "Shadows Fade" (mede geschreven door Jefferson en Olatuja). Joe Lovano's torenhoge tenorsaxofoon regeert oppermachtig op 'Leye’s Dance', dat wordt gepulseerd door het Nigeriaanse muziekgenre Fuji. De pittige zang van Becca Steven navigeert door de complexe ritmische wateren op 'Home True', gecomponeerd door de Britse pianist Robert Mitchell.

Lagos Pepper Soup legt inderdaad iets groters vast dan een all-star-groep, geleid door een eenentwintigste-eeuwse virtuoos die de BBC verkondigde. Het onthult het buitengewone muzikale leven van Michael Olatuja, van zijn vroege dagen met percussie in zijn Lagos Yoruba Christian-kerk en zijn leven met zijn baanbrekende moeder, tot zijn eerste lessen bas als tiener en zijn muziekstudies in het VK aan de Sussex University , evenals aan The Manhattan School of Music, aan zijn werk als sideman en leider. Deze opname illustreert op een auditieve manier de plaatsen en ruimtes die Michael Olatuja is geweest, en voorspelt de vorm van zijn Afrocentric jazz.

tracks:

01 Even Now Prayer
02 Lagos Pepper Soup
03 The Hero's Journey
04 Soki
05 Ma Foya
06 Brighter Day
07 Shadows Fade
08 Home True
09 Bola's Song
10 Mivakpola
11 Leye's Dance
12 Grace