© Rootsville.eu

Michael van Merwyk (D)
tiltle: The Bear
music: Blues
release date: 2020
label: Timezone Records
info artist: Michael van Merwyk

© Rootsville 2020

 

Van Merwyk is een veteraan en een gevestigde waarde in de Europese muziekscene en heeft zijn bijdrage geleverd aan talloze tours en sessies in heel Europa. In de loop der jaren verdiende hij verschillende prijzen zoals "Best Blues Singer" of Best Guitarplayer "in Duitsland en werd hij zelfs 2e op de IBC in Memphis in 2013 als de eerste Europese band in de lange geschiedenis van de prijs. Zijn ontmoetingen met internationale grootheden en lokale helden hebben geleid tot een steeds dieper begrip van blues- en rootsmuziek. Bij hem gaat het altijd om de muziek en de mensen.

Op zijn nieuwe cd "The Bear" is hij terug naar de Blues met verhalen over ups en downs van het leven. Het maakt niet uit of hij alleen speelt met zijn geliefde oude Dobro of dat hij wordt ondersteund door een kleine band, waaronder Christian Dozzler op piano en mondharmonica, Micha Maas op drums en Tobi Fleischer op bas, er is altijd een ontspannen maar krachtige energie in de muziek.

De plaat begint met de stevige "Shotgun Boogie" over de "shoot first, ask later" -mentaliteit die hij ervoer tijdens een bezoek aan Mississippi. Er zijn liefdesliedjes, zoals de kitscherige, met soul doordrenkte 'Sometimes Angels Come In Red', recht-voor-de raapse blues zoals 'It's Fun Beeing Crazy', door mensen beïnvloede deuntjes zoals 'Deep Blue Sea' en een eerbetoon aan zijn favoriete slide-speler, Tampa Red en dit op een cover van „Dark & ​​Stormy Night“. Er staat veel slidegitaar en lapsteel op het nieuwe album , sfeervol en zo scherp als een mes. De muziek is een mix van genres van over de hele wereld met vooral een flinke dosis Blues: De plaat werd live opgenomen in de Watt Matters-studio in Duitsland met slechts een kleinedosis overdubs en effecten. Gewoon muzikanten in één kamer die slechts één take spelen voor elk nummer. Het is net of ze in je woonkamer aan het spelen zijn.

tracks:

01. Shotgun Boogie
02. Blues Stop Knocking
03. Sometimes Angels Come In Red
04. The Bear (Acoustic)
05. We're Human
06. It's Fun Being Crazy
07. Deep Blue Sea
08. Bad Blues
09. Fool Yourself
10. Dark & Stormy Night
11. The Bear