© Rootsville.eu

Mick Kolossa (US)
tiltle: If You Can't Be Good, Be Good At It
music: Blues
release date: october, 2020
label: Endless Blues Records
info artist: Mick Kolossa
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2020


Mick Kolassa aka Michissippi Mick en naast blues muzikant was hij ook nog een 'member on the board' bij de alom gekende 'Blues Foundation' in Memphis. Al meer dan 50 jaar heft hij zijn hart verloren aan 'de' blues en is Mick een voorstander van de verschillende stijlen in onze favoriete muziek.

De in Michigan geboren Mick Kolassa woont al meer dan vijfentwintig jaar in het grotere gebied van Clarksdale, Mississippi. Na jaren van songwriting besloot Kolassa zijn debuutalbum op te nemen en schakelde hij zijn vriend Jeff Jensen in als producer. Hij realiseerde zijn "Labour of Love" in 2014, waarbij hij "Michissippi Mick" vrijgaf en alle netto-opbrengsten schonk aan The Blues Foundation.

Het proces dat elk jaar werd versterkt, zou Kolassa een ander album maken met Jensen als producer. De albums werden kritisch goed ontvangen door de bluesgemeenschap. In 2017 nam Kolassa zijn vijfde album "Double Standards" op, een album met duetten met Sugarray Rayford, Annika Chambers, Victor Wainwright, Tas Cru, Eric Hughes, Gracie Curran, Tullie Brae en anderen. Meer albums volgden, waaronder zijn laatste album "Blind Lemon Sessions" dat afgelopen januari uitkwam.

Dit nieuwe album is Kolassa's achtste. De eerste sessies begonnen in maart. Kolassa, akoestische gitaar en zang werd bijgestaan ​​door een kernband van Jensen, gitaar en percussie, Rick Steff, toetsenborden, Bill Ruffino, bas en John Blackmon, drums. Toen sloeg Covid toe en stopten ze met opnemen, dat was 23 maart. De pauze gaf hen de tijd om echt diep te graven in wat we hadden en wat we konden doen om het af te maken. Vanaf juni hergroepeerden ze zichzelf. Andere muzikanten zijn onder meer Brad Webb en Kern Pratt: gitaren, Alice Hasen op viool, Eric Hughes op mondharmonica, Weston Caldwell op percussie, zangeres Tullie Brae en de blazerssectie van Marc Franklin op trompet en Kirk Smothers op saxofoon.

De elf nummers bevatten negen Kolassa-originelen. Kolassa's akoestische gitaar en Steffs orgel openen het in Memphis gestileerde "I Can't Help Myself", de hoorns die de teksten accentueren terwijl Kolassa zingt "Can't get you out of my head" voordat Jensen zijn gitaarsolo neemt. De drums van Blackmon openen het titelnummer terwijl Kolassa zijn advies geeft: "If You Can't Be Good, Be Good At It". Ook op "A Good Day For The Blues" krijgen we een geweldige uitgebreide solo van Jeff Jensen.

"I’ve Seen" is een humoristisch stuk songwriting dat wordt geopend door Kolassa, een eerbetoon aan de bluesmeesters . "We Gotta" vervolgt het relatiethema, "we moeten de sterren achtervolgen, bars sluiten, we moeten de maan vangen, moeten het snel doen" voordat Franklin en Smothers hun respectievelijke hoornsolo's spelen. "Sweet Tea" is een lied over Kolassa's favoriete drankje met Hughes op mondharmonica. De sexy mineur "Slow and Easy Love" volgt met weer een geweldige solo van Jensen. "Good Night Irene" is niet de Leadbelly-klassieker maar een origineel dat vraagt ​​om rust.

De andere geselecteerde covers zijn onder meer James Taylor's "Lo and Behold" van zijn carrièrebepalende album "Sweet Baby James" uit 1970 en een geweldige versie van Howlin ’Wolf's lied uit 1960" Who’s Been Talking "met Willie Hall op drums, en een suggestieve Santana-achtige solo van Jensen. Kolassa bewijst eens te meer dat hij een geweldige songwriter en vocalist is. Hij sluit af met nog een origineel, het akoestische en intieme "She Kept Her Head Up", geschreven voor en over zijn dochter Kassi en haar botsing met borstkanker.

tracks:

01. I Can't Help Myself
02. Lo And Behold
03. If You Can't Be Good
04. A Good Day For The Blues
05. I've Seen
06. We Gotta
07. Sweet Tea
08. Slow And Easy Love
09. Good Night Irene
10. Who's Been Talking?
11. She Kept Her Head Up