© Rootsville.eu

Mick & Lefty feat. Chef (Fin)
tiltle: Let The Fire Lead
music: Blues - Country Blues
release: june 2020
label: Hokahey! Records
distribution: CRS
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Micke & Lefty ft. Chef

© Rootsville 2020


Stilaan beginnen er terug nieuwe albums de relatieve "Corona stilte" te doorbreken en zo moeten ikzelf en mijn "facteur" terug uit de luie zetel komen. Eén van die albums is "Let The Fire Lead" van het trio "Micke & Lefty ft. Chef" en zo bevinden we ons in het hoge noorden, welbepaald in Finland. Micke aka Micke Bjorklof kennen we uiteraard van "Micke Bjorklof & Blue Strip" en helaas hebben we deze band nog niet "Live" kunnen ervaren al hadden we er vorig jaar tijdens de "EBC" op de Azoren wel een gemoedelijke babbel mee. Zijn twee andere kompanen zijn Lefty Leppänen en Chef. Micke en Lefty brachten in 2004 het album "Big Bag" uit en in 2010 voegde "Chef" zich bij het duo op het album "Up The Wall" waarmee Micke en Lefty ook hun 10-jarige samenwerking mee vierden. Op hun nieuwste creatie "Let The Fire Lead" krijgt het trio ook nog bijstand van Eero Raittinen en Sami Silén.

Met een sabbat periode van ruim 10 jaar kunnen we dus terug genieten van de semi-akoestische blues van dit Fins trio. Door de jaren heen hebben Micke & Lefty feat. Chef het publiek opgewonden met hun vermakelijke en energieke liveshows waar ze ook spelen, van kleine clubpodia tot grote festivalarena's. Een van de hoogtepunten van hun carrière was zeker toen ze openden voor ZZ Top in 2010 met een publiek van meer dan 15.000 mensen. Het Trio vertegenwoordigde Finland bij de eerste European Blues Challenge in Berlijn 2011 en op de "IBC" in Memphis 2012 waar ze als halve finalist eindigden. Micke & Lefty werken ondertussen al meer dan twintig jaar samen en werkte tot nu toe aan 8 albums. Beide muzikanten maken ook deel uit van de Finse bluesband Micke Bjorklof & Blue Strip.

Op het album dat trendy ook op "LP" is te verkrijgen bevinden zich 12 nummers waarvan 9 originals. Dus ook drie cover waarbij ze openen met Willie Dixon's "Tell That Woman". Van Big Bill Broonzy diepten ze diens autobiografische "Big Bill Blues" op. Als derde niet original kwamen ze uit bij de grootmeester himself, Robert Johnson met " I’m A Steady Rollin’ Man" uit 1937. Van klassiek akoestische gitaar met een echt gevoel voor stijl over een upright bas, een steel gitaar en zelfs een subtiele drum beat en uptempo bluesjes beleven we hun blues zoals de blues is ontstaan. Ook met ballads weten ze me te bekoren zoals het afsluitende " I Got to Tell You". "Let The Fire Lead" een album boordevol blues en country-blues, onmiddellijk to the point.

tracks:

01. Tell That Woman
02. Always Something Good
03. Big Bill Blues
04. Small Town Baby
05. Let The Fire Lead
06. The One
07. Gotta See My Church
08. You Gorgeous You
09. No Stuff Is Good Enuff
10. Rock n Bowl
11. I’m A Steady Rollin’ Man
12. I Got to Tell You

musicians:

Micke Björklöf: vocals, drum&percussion, harmonica, guitar
Lefty Leppänen: vocals, acoustic & resonator guitars, harmonica
Chef: vocals, bass

special guests:

Eero Raittinen: vocal on #11
Sam Silén:
acoustic guitar on #8, backing vox on #7