© Rootsville.eu

Mike Bond (US)
tiltle: The Honorable Ones
music: Jazz
release date: february 21, 2020
label: Bounce Castle Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Mike Bond

© Rootsville 2020

 

Bounce Castle Recordsen pianist-componist Mike Bond zijn trots om de release van The Honorable Ones op 21 februari 2020 aan te kondigen. Voor de gelegenheid assembleert Bond, die 10 van de 12 nummers componeerde en arrangeerde, een multi-generational eenheid van in New York gevestigde first-callers, waaronder veteraan all stars Steve Wilson (altsax en sopraansaxofoon) en Ben Wolfe (bas), en up-and-comers Josh Evans (trompet) en Anwar Marshall (drums), wiens respectieve cv zijn onder andere internationale tours met zware slagmensen als Christian McBride, Dave Douglas en Jazzmeia Horn. De mix wordt op verschillende punten aangevuld met virtuoze beatbox-zanger Gene Shinozaki, multi-Grammy-genomineerde zangeres Claudia Acuña en zangeres Maya Holiday.

Het concept achter The Honorable Ones ging in op die aarzeling als kunstenaar. Het titelnummer vertegenwoordigt een analogie van het verlaten van je comfortzone en het betreden van de strijdzone, om te groeien en te leren van ongemakkelijke plaatsen om risico's te nemen. Het is dus een eerbetoon aan mensen zoals Orrin, die me hebben aangemoedigd om de veiligheidsgordel af te doen, die bereid zijn zich daar buiten te plaatsen en, wat er ook gebeurt, in dat vuur stappen en doen wat je moet doen om te groeien.

Hij gaat vervolgens in op de kwaliteiten van zijn ritmesectie. Hij vult de bodem met geweldige, swingende baslijnen en een enorm geluid. Anwar Marshall kan je laten dansen op elke groove. Hij creëert een push-and-pull met contrapunt en melodie en vormt een mooie aanvulling op de andere muzikanten. Claudia Acuña werkt samen met Wilson in "Chapter II: Get Set ...", de tweede van drie vrij geïmproviseerde afleveringen op het programma en ontketent vervolgens, geïnspireerd door Bond's arrangement, een donkere, beklijvende lezing van de Harry Warren-standaard, "De More I See You. 'Ze voegde zich bij de mix op suggestie van Evans.

Hij begint met het kernkwintet: 'Verus Vita', een nummer met een rechte groove met een memorabele melodie die elke solist belicht. "Block the Box" is een zeer gebroken effect van John Coltrane's "Giant Steps", een nieuw leven gegeven door Steve Wilson's iconische sopraansaxofoongeluid te combineren met Josh Evans 'Harmon mute.

Bond besluit The Honorable Ones met 'Railroad', een spookachtige, evocatief gedeconstrueerde bewerking van het traditionele volkslied 'I't Been Working On The Railroad' met de stem van de in Los Angeles gevestigde actrice Maya Holliday. De gruwelen achter dat nummer zijn nog steeds zo relevant vandaag.

 

tracks:

01 Chapter I, On Your Mark
02 Verus Vita
03 It's A Long Way Back
04 Block The Box
05 Chapter II, Get Set
06 The More I See You
07 Chase The Wind
08 Chapter III, Go
09 The Honorable Ones
10 Polarized Child
11 Time Will Spent
12 Railroad