© Rootsville.eu

Mike Fahie Jazz Orchestra (US)
tiltle: Urban(e)
music: Jazz
release date: august 28, 2020
label: Greenleaf Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Mike Fahie

© Rootsville 2020


De in New York City gevestigde Jazz Trombonist/Componist Mike Fahie is verheugd om de nieuwste release aan te kondigen van zijn standvastig groot ensemble, het Mike Fahie Jazz Orchestra.
De bandleider, die ook zijn ambtstermijn als een van de meest gevraagde sidemen in New York City bekleedt, presenteert Urban (e), een nieuw album dat is voortgekomen uit een enkelvoudig idee - het huwelijk van de klassieke en jazzidiomen. De verbluffende arrangementen van de artiest vieren de kruisbestuiving van deze twee stijlen en smelten ze samen tot één samenhangend geluid. Naast de trombonist en componist is er een blazerssectie bestaande uit saxofonisten Aaron Irwin, Anton Denner, Chet Doxas, Quinsin Nachoff en Carl Maraghi; trompetters Brian Pareschi, David Smith, Sam Hoyt, Brad Mason; trombonisten Matthew McDonald, Nick Grinder, Daniel Linden en Jennifer Wharton; gitarist Jeff Miles; pianist Randy Ingram; bassist Pedro Giraudo en drummer Jeff Davis.

Urban (e) vertegenwoordigt meer dan 200 jaar muzikale uitvinding, geïnterpreteerd door een jazzlens met subtiele ondertonen van blues, rock en soul in zijn zeven nummers. Op deze release vertolkt het ongelooflijk dynamische Mike Fahie Jazz Orchestra bekende werken uit het klassieke repertoire zoals Puccini's "Nessun Dorma" en Stravinsky's "The Firebird". Fahie merkt op: “Ik ben altijd een muzikant geweest die van zowel jazz als klassieke muziek houdt, die het idee neemt om beide serieus te spelen. Dit was een kans om dat deel van mij echt te ontwikkelen als speler en als schrijver. Het kwam zo geweldig uit - deze geweldige muzikanten bliezen zoveel muziek in de muziek dat het mijn droom overstegen. '

Het album begint met 'Prelude op. 28 no, 20 ”door Chopin. Deze compositie, bedacht door Chopin in 1839, wordt de 'akkoordvoorspelling' genoemd vanwege de opeenvolging van akkoorden op een harmonisch ritme van een kwartnoot. De arrangeur wist dat een op akkoorden gebaseerd stuk rijp zou zijn voor jazzinterpretatie. Fahie begon met het orkestreren van de prelude zelf, verdubbelde vervolgens het tempo twee keer en schreef een nieuwe melodie gebaseerd op de harmonische progressie van Chopin. Het stuk eindigt met een smaakvolle, moderne ostinato-vamp, die ver gaat om de derde stream-stijl in 2020 te brengen. Het album gaat verder met een tedere vertolking van "Nessun Dorma", misschien wel een van de bekendste aria's ooit geschreven. Het stuk bevat tenorsaxofonist Chet Doxas en brengt harmonische intriges en doordachte dynamiek in Puccini's meesterwerk.

Het derde nummer op Urban (e) bevat fragmenten uit Igor Stravinsky's klassieker "The Firebird". Terwijl The Firebird natuurlijk een ballet is met een eigen verhaal, maar in deze vertolking van Stravinsky's baanbrekende werk ontwikkelde Fahie zijn eigen verhaal. 'De originele vuurvogel is een beschermende geest, maar de mijne is meer een draak! Het stuk begint met een langzame zonsopgang, met de Firebird, hier gespeeld door de piano van Randy Ingram, die na een millennium wakker wordt en haar klaaglied zingt. Vervolgens roept ze het refrein op om zich bij haar te voegen en herhaalt ze haar lied, terwijl ze pronkt met al haar mooie schubben en knipperende klauwen. Dan begint de honger van duizend jaar en gaat ze jagen. De melodie verandert van modus en wordt overgenomen door de hongerige saxofoon van Quinsin Nachoff. Haar honger is verzadigd, ze laat haar ledematen rusten en roept eenzaam. Jennifer Wharton met haar tuba vergezelt me ​​op het euphonium en we zingen de klaagzang van de buitenaardse Firebird. Stravinsky's epische finale wordt herschikt als een glorieus gevecht met knarsende tanden en vuurpluimen, terwijl het verhaal eindigt met het wonderbaarlijke schepsel dat zegevierend de zonsondergang in de verte in vliegt. "

'La fille aux cheveux de lin uit Prélude, Boek 1 (Het meisje met het vlashaar)' is een impressionistisch Debussy-solo-pianostuk uit het begin van de 20e eeuw, hier gearrangeerd voor een groot ensemble. Het stuk toont het opmerkelijke samenspel en de dynamische gevoeligheid van het Jazz Orchestra. Fahie neemt een meesterlijke solo over de veranderingen en toont zijn melodieuze uitvinding en faciliteit op zijn instrument. “3rd Movement, String Quartet # 1” van Béla Bartók vertegenwoordigt de opname van 20ste-eeuwse composities. Fahie merkt op: "met zijn mooie en eigenzinnige melodieën, hoekige harmonieën en definitieve ritmische taal is er veel materiaal om mee te werken. Ik luisterde naar alle 6 strijkkwartetten en toen ik hier op instemde, schreef het arrangement bijna zichzelf! ” Het voorlaatste nummer van het album, 'Allegro Con Grazia from Symphony # 6', is Fahies interpretatie van een Tchaikovsky-symfonie uit 1893. Het nummer ontvouwt zich geleidelijk, voortkomend uit een simpele melodie. Aaron Irwin en Nick Grinder maken geweldige solo's over dit contemplatieve thema. Het album wordt afgesloten met "Seufer, Tranen, Kummer, Not" van Cantata BMV 21 van Johann Sebastian Bach. Het stuk is een verkenning van kleur en timbre, voortkomend uit Bachs samenspel van melodische lijnen. De naam van het nummer vertaalt zich naar "Sighs, Tears, Anguish, Trouble"; het uiterlijke drama is aangepast aan de omvang van dit sensationele ensemble. Fahie merkt op: “we gebruiken moderne harmonieën en het volledige spectrum van het jazzorkest om de emotie op te rekken van liefdesverdriet tot ontkenning, woede en een spiraal tot waanzin! We keren terug naar het prachtige schrijven van Bach om af te sluiten met een kalmerende acceptatie.

tracks:

01 Prelude Op. 28 no 20
02 Nessun Dorma
03 Excerptes From The Firebird
04 La Fille Aux Cheveux de Lin
05 String Quartet No 1
06 Synphony no 6
07 Suefzer, tränen Kummer Not