© Rootsville.eu

Miki Yamanaka (Jap)
tiltle: Human Dust Suite
music: Jazz
release date: september 18, 2020
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Miki Yamanaka

© Rootsville 2020


De in New York gevestigde muzikant en componist Miki Yamanaka's dynamische nieuwe album "Human Dust Suite" verschijnt op "Outside in Music" op 18 september 2020. Als vervolg op haar veelgeprezen debuut Miki (Cellar Live, 2018) schildert Human Dust Suite een diepgaande portret van de menselijke ervaring, met de gelijknamige 5-delige suite als middelpunt. Yamanaka, die bij dit uitje naast piano ook op vibrafoon speelt, wordt vergezeld door altsaxofonist Anthony Orji, bassist Orlando le Fleming en drummer Jochen Rueckert.

"Human Dust Suite" dankt zijn naam en inspiratie aan de opvallende foto 'Human Dust' van de Hongaars-Amerikaanse conceptuele kunstenaar Agnes Denes. Geproduceerd in 1969, is het onderwerp van Denes 'foto in eerste instantie verrassend: een hoop menselijke resten na crematie. Toen Yamanaka het werk dat te zien was in The Art Institute of Chicago voor het eerst tegenkwam, realiseerde ze zich iets voor de hand liggend, maar toch diepgaand: "uiteindelijk eindigen we allemaal op dezelfde manier." Dit moment inspireerde haar om de 'Human Dust Suite' te componeren, elke beweging representeert een ander lichaamsdeel. Elke titel symboliseert iets groters dat leidt tot geluk-achtige beweging III, "Tummy", geïnspireerd door liefde voor eten en voeding, en IV, "Feet Go Bad First", omdat, zoals Yamanaka in haar aantekeningen zegt, "hoe geweldig kunnen lopen en rennen. ' Deze introspectieve meditatie over de mensheid spreekt tot de kracht en eenheid van mensen, als reactie op het toneel van menselijke kwetsbaarheid dat Denes 'kunstwerk lijkt op te roepen. Master-organist Larry Goldings schrijft in de aantekeningen van het album dat "" The Human Dust Suite "het middelpunt is van deze plaat, en een prachtig voorbeeld van de breedte van Miki's muzikale visie.

Hoewel "Human Dust Suite" het hart van het album is, wordt het aangevuld met drie nummers aan elke kant die beslist luchtiger zijn en het bereik van Yamanka als componist laten zien. Het openingsnummer van het album, 'Pre-School', is geïnspireerd op de grote jazzkunstenaar Lee Konitz, terwijl 'March' Yamanaka's eerbetoon is aan een idool, Mulgrew Miller, wiens spel en componeren een diepgaand effect op haar hadden. Haar originele compositie "First Day of Spring", die vooral Orji benadrukt, komt daarna voordat ze wordt gelanceerd in de "Human Dust Suite".

Daarna volgen twee originelen. "O 2017" wordt beschreven als een "gehemelte-reiniger" en bevat de leider op vibrafoon. Dit nummer en Hatsu "(uit de suite) zijn geschreven voor twee delen, en ik besloot om die melodieën en harmonieën op vibes te overdubben," zei Yamanaka, eraan toevoegend dat ze haar vibrafoonkarbonades ijverig oefende in Smalls Jazz Club, waar ze is een regelmatige artiest. 'After The Night' is het laatste origineel, voordat het leidt tot een innovatieve 5/4 versie van Randy Westons 'Berkshire Blues'.

"Human Dust Suite" is een mijlpaal in de carrière van de in Kobe, Japan geboren, die sinds 2012 in New York City woont. Een student van Jason Lindner, Jeb Patton, Fred Hersch, Sam Yahel en Larry Goldings, in 2015 was ze een van de drie pianisten geselecteerd om deel te nemen aan "Betty Carter's Jazz Ahead", een intensieve compositie residentie in het Kennedy Center. Ze behaalde haar Master of Music graad aan Queens College. Miki is in concert opgetreden met vele bekende muzikanten, waaronder Steve Nelson, Seamus Blake, Jerry Dodgion, Victor Lewis, Rich Perry, Antonio Hart en Peter Bernstein. Ze heeft residenties bij Smalls en Mezzrow Jazz Clubs in New York City en heeft sinds 2016 meerdere weken lang opdrachten bij Dizzy's Club Coca Cola. Ze is de huidige pianist in het Philip Harper Quintet, het Roxy Coss Quintet en de Antonio Hart Group . Miki nam in 2012 een EP op, "Songs Without Lyrics", met Lawrence "Lo" Leathers, Tivon Pennicott en Spencer Murphy en bracht haar eerder genoemde album, "Miki", uit met Steve Nelson, Orlando le Fleming en Bill Stewart in 2018.

tracks:

01 Pre School
02 March
03 First Day Of Spring
04 Human Dust Suite I Brain
05 Human Dust Suite II Hatsu
06 Human Dust Suite III Tummy
07 Human Dust Suite IV Feet Go Back First
08 Human Dust Suite V Party's Over
09 O 2017
10 After The Night
11 Berkshire Blues