© Rootsville.eu

Missy Sippy All Stars (B)
tiltle: Missi Sippy All Stars Vol.1
music: Blues - Roots - Gospel
release date: march 06, 2020
label: Sing My Title
booking: mail
info artist: The Missy Sippy All Stars

© Rootsville 2020


"5" jaar geleden onstond daar aan de delta van de Leie plots een juke joint met als naam "Missy Sippy". Simultaan ging toen ook "Boogieville" van start in "de Vooruit" te Gent, een ware "Celebration of the Blues". Een blues en rhythm 'n bluesfest waar we van meet af aan aanwezig waren met Rootsville (concert report), een festijn voor "Lindy Hop" dansers en blues liefhebbers. Eigenaars Marie Follebout en Jelle de Boevé maakten er sinds dan samen met de blues bro's Tiny Legs Tim en Guy Verlinde er een broeinest van stomende blues 'n roots van. Een club die sinds dan zijn stempel zou gaan drukken op de muzikale scène in en rond deze Artevelde stad.


photo Boogieville © Rootsville

In 2017 ging tot nu toe de laatste "Boogieville" uit de startblokken. om diverse redenen werd dit toch wel prijzige project voor een tijd in de freezer gestopt. Wat wel bleef voort bestaan waren de ophitsende avonden in de "Missy Sippy" en zo ontstond ook tijdens de jaarlijkse "Genste Feesten" er een "Missy Sippy Festival" in deze waanzinnige club. Er waren tot nu al memorabele club concerten met namen als Erja Lyytinen, Lil' Jimmy Reed, Tasha Taylor, Ina Forsman, Ian Siegal, Guy Davis en Johnny Rawls om er maar een paar te noemen. Maar ook met eigen blues 'n roots busters als Tiny Legs Tim, Guy Verlinde, Steven Troch, Handkerchief, Roland en de helaas van ons heengegane Little Jimmy (1944-2020) (hommage), die er steeds onder het goedkeurend oog van Bessie Smith en Fats Waller het beste van zichzelf kwamen te geven. In 2015 was er in de "Missy Sippy" zelfs de finale van de "Belgian Blues Challenge" (report), toen met als winnaar "Tiny Legs Tim".


photo Ina Forsman @ Missy Sippy © Rootsville


photo Tasha Taylor @ Missy Sippy © Rootsville

Met "Down in Missy Sippy" ontstond er zelfs een nationale hymne voor deze club, en voortvloeiend uit al dat moois waren daar ook dan "The Missy Sippy All Stars". Een verzameling van vele residentiele muzikanten uit Gent en omstreken. Als hulde aan de nu reeds iconische club werd er ook een docu-film gemaakt over de 5 voorbije jaren. Een film die wegens succes op 2 maart een tweede maal zal worden vertoond.

Om deze "5th Anniversary" nog wat extra in de verf te zetten trokken liefst 20 muzikanten "The Yellow Tape" studio in te Gent om het opnemen van een album dat al legendarisch is voor zijn release datum van 6 maart. Deze "Missy Sippy All Stars Vol. 1" wordt uitgegeven op het "Sing My Title Album" met daarop 8 waanzinnige klassiekers aangevuld met 4 originals van de hand van Olivier Vander Bauwede, Tiny Legs Tim, Vincent Slegers en Toon Vlerick.

Bij het beluisteren van het album lijkt het er wel op of coryfeeën als Son House (1902-1988), Etta James (1938-2012), Willie Dixon (1915-1992) en Piedmont blues muzikant Buddy Moss (1914-1984) hun gouden lepeltjes hebben achtergelaten en terug onder ons zijn. Het album opent al meteen met een beklijvende versie van Son House's "Don't You Mind People Grinning in Your Face". Stompende low-down blues om duimen en vingers mee af te likken. Getekend, Simon Raman, Matt T Mahony, Matis Cooreman aan de howlin' harp en een ritme sectie die bestaat uit Mattias Geernaert en Bernd Coene.

Omdat naast blues ook roots een belangrijke rol speelt in de "Missy Sippy" brengen Lajos Tauber, Tom Eyelenbosch, Matt Cooreman, Karel Algoed en Frederick Van den Berghe dan een opzwepende versie van "Abigail Blue" van JD McPerson, deze zomer nog te zien op "Goezot". Met een jazzy shuffle is het dan de beurt aan Olivier Vander Bauwenede, Toon Vlerick, Karel Algoed en shuffler Frederick Van den Berghe met "Ride Trough The Rain", een original van Olivier Vander Bauwenede.

Raise the roof dan met de gospel uitvoering van "Something's Got A Hold On Me" van diva Etta. Hiervoor zijn verantwoordelijk de waanzinnig en kiekebisj oproepende vocals van Naomi Sijmons die hierop ondersteund wordt door de backing vox met Mira De Schepper, Janne Blommaert, Fedia Holail Mohames. Verder nog op gitaar Mat T Mahony en Toon Vlerick en Mattias Geernaert op bass en Bernd Coene op drums.

De jazzy en sexy klankkleur van Toon Vlerick dompelt je dan onder in een slow bluesje van zijn hand. "Have You Ever Had A Feeling" wordt hier naast Toon ook nog gebracht door Tiny Legs Tin, Mattias Geernaert en Bernd Coene. Eén van de spraakmakende "Missy Sippy" ritme secties. Niet verwacht maar gelukkig toch aanwezig is de geleefde gospel vocal van Vincent Slegers. Samen met Olivier Vander Bauwede en Bernd Coene zet hij hier een sterke versie neer van zijn eigen "Gotta Quit".

Nog eens even alle emoties naar boven halen wanneer Fedia Holail Mohamed ons van alle adem ontneemt met haar versie van de megasleper "I'd Rather Go Blind". Normaliter kijk ik streng neer op diegene die de mooiste song ever brengen maar nu neem ik zowaar mijn pet af. Onwaarschijnlijk zijn ook nu weer de backing vox van Mira De Schepper en Naomi Sijmons. Ook al zetten Toon Vlerick en Matt T Mahony samen met de Missy Sippy ritme sectie hier een feilloze versie neer, toch staan de dames nu echt wel in de spotlights.

Real blues dan wanneer Matt T Mahony, Olivier Vander Bauwede, Mattias Geernaert en Benr Coende de klassieker "Little Red Rooster" van Willie Dixon hier komen te brengen. Buddy Moss schreef in de pre-war periode van de blues "Lawdy Mama" en dit nummer wordt hier als onvervalste floorfiller gebracht door Bluebird kompanen Matis Cooreman en Kasper Van de Ponsele. Dit in het gezelschap van black & white wizzard Tom Eylenbosch samen ook met Karel Algoed en Frederick Van den Berghe.

Naast producer is Tim De Graeve aka Tiny Legs Tim ook de componist van het volgende bluesje, "Cold Turkey". Geen koude kalkoen maar een warme shuffle blues en dit mede door Toon Vlerick, Olivier Vander Bauwede, Karel Algoed en Frederick Van den Berghe. Knap staaltje hedendaagse blues. Tijd ook voor een paar traditionals uit het arsenaal met vooreerst de working song "Poor Boy". Onwaarschijnlijk weer hoe onze muzikanten als Leander Vandereecken samen met Lajos Tauber, Tom Eyelenbosch, Karel Algoed en Frederick Van den Berghe dit voor mekaar weten te brengen.

Met spijt in het hart moeten we nu mededelen dat we helaas toe zijn aan het allerlaatste nummer op dit fantastische album. Als intiem duo brengen Guy Verlinde en Olivier Vander Bauwedee hier het gospel gevoel terug naar boven met een heerlijke versie van "I Shall Not Be Moved", en of we niet beroerd worden! Allemaal de muzikanten verdienen hier een staande ovatie voor wat ze met deze "Vol. 1" hebben verwezenlijkt. Superlatieven schieten te kort en meermaals geven ze de beluisteraars ervan de shivers Alleen spijtig dat de nationale hymne van de "Missy Sippy" ontbreekt maar gelukkig is dit nog maar "volume 1" dus...;-)

tracks:

01 Don't You Mind People Grinning in Your Face
02 Abigail Blue
03 Ride Trough The Rain
04 Something's Got A Hold On Me
05 Have You Ever Had A Feeling
06 Gotta Quit
07 I'd Rather Go Blind
08 Little Red Rooster
09 Lawdy Mama
10 Cold Turkey
11 Poor Boy
12 I Shall Not Be Moved