© Rootsville.eu

Nels Andrews (US)
tiltle: Pigeon and the Crow
music: Singer-songwriter - Folk
release date: april 10, 2020
label: Independent
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Nels Andrews

© Rootsville 2020


Nels Andrews is een singer-songwriter die woonachtig is in Santa Cruz, Californië liggen. In 2002 werd Andrews geselecteerd als winnaar in de New Folk Competition op het jaarlijkse "Kerrville Folk Festival" in Kerrville, Texas. In 2006 werd Nels gekozen als winnaar van de Troubadour-wedstrijd van het "Telluride Bluegrass Festival". In augustus 2006 werd Nels geselecteerd als winnaar van de Mountain Stage New Song Competition. Andrews debuutalbum "Sunday Shoes" steeg naar nummer 1 op de UK Americana Chart en eindigde het jaar als nummer 4 op de Top 20 albums van Euro Americana Chart van 2004.

Met dus al een ganse prijzenkast in zijn, bezit werd het na "Scrimshaw" uit 2012 tijd voor nieuw werk. Deze "Pigeon and the Crow" zal in eigen beheer worden uitgegeven op 10 april van dit jaar. Merkwaardig genoeg begint deze "Pigeon and the Crow" met de titeltrack van zijn vorig album. Misschien nog niet zo slecht want zo kunnen de onbeschreven bladzijden zich van zijn sterke teksten gewissen.

De fundamentels van het album, Andrews 'vierde studio-inspanning, werden geassembleerd tijdens een driedaagse live-trackingsessie in Whispering Pines Studio in Los Angeles. De studio werd oorspronkelijk gebouwd voor Sam Cooke in de jaren '60, veranderde in een funk en soul-paleis in de jaren '70. Tijdens het opnemen sliep Andrews elke nacht op de vloer van de volgkamer en droomde in Technicolor, geboren uit de vibes die doordrongen waren in die versleten muzikale ruimte.

Dit nieuwe album van Nels Andrews, geproduceerd door de traditionele Ierse fluitist Nua Kennedy weeft sierlijk de ochtendmist en zijn geliefde oceaan. Een nummer van een songwriter in de geest van een vleugje textuur, ritme en verlangen en boordevol literaire woordspelingen. Het betreft hier 11 originals al dan niet met hulp geschreven van onder meer AJ Roach en Emmanuel Paquette. Het resultaat is elf etherische maar toch substantiële nummers die het 'middenspel' van het leven beoordelen, een tijd die minder eenduidig is dan de jeugd zich had voorgesteld, waar onze strategieën en gok nog niet zijn opgelost, verhalen uit een plaats voorbij onschuld maar misschien nog voor wijsheid.

Dit zijn liedjes die over die plek zijn geschreven: een actrice in haar zonsondergang, een man die nu zachte huwelijksbladen vouwt, een schipbreukende Schotse visser die zichzelf moeilijke vragen stelt terwijl hij vecht om een nacht te overleven drijvend in de ijzige Noord-Atlantische Oceaan, een vader die mediteert over liefde en egoïsme, en de geesten van vroegere relaties. Van dekking tot dekking, "Pigeon and The Crow" bevat weemoedige vastberadenheid, een stabiele ruggengraat en een late middag licht weerkaatst op de zee. Andrews 'werk, dat zijn liefdesaffaire met het landschap van zijn huis weerspiegelt, betovert van begin tot eind.

tracks:

01. Scrimshaw
02. Memory Compass
03. Pigeon & The Crow
04. Holy Water
05. Eastern Poison Oak
06. South of San Gregorio
07. Table By The Kitchen
08. Lion’s Jaws
09. Welterweight
10. Embassy To The Airport
11. Candidate’s Handshake